Ξένα σώματα μύτης

Η προώθηση ξένων σωμάτων στη μύτη είναι συχνό φαινόμενο στην παιδική ηλικία. Συνήθως αφορά τη μία πλευρά της μύτης, χωρίς να αποκλείεται και η αμφοτερόπλευρη εντόπιση.

Κλινικά υπάρχει πόνος στη μύτη και φτέρνισμα αμέσως μετά την είσοδο του ξένου σώματος που σύντομα υποχωρούν. Ανάλογα το μέγεθος του ξένου σώματος μπορεί να προκληθεί απόφραξη και δυσχέρεια στην ρινική αναπνοή καθώς και ρινορραγία.

Αν οι γονείς δεν αντιληφθούν το συμβάν και το παιδί δεν το αναφέρει για να επισκεφθούν τον γιατρό, αργότερα εμφανίζεται δύσοσμη, πυώδης έκκριση υγρού από το ένα μόνο ρουθούνι της μύτης και αυτός είναι ο λόγος που θα οδηγήσει στον γιατρό. Ενίοτε το ξένο σώμα αποβάλλεται με το φύσημα της μύτης. Συνήθως η ύπαρξη του διαπιστώνεται με ρινοσκόπηση.

Η αφαίρεση πρέπει να γίνεται προσεκτικά με ειδική λαβίδα. Σπάνια το ξένο σώμα προωθείται προς τον φάρυγγα. Αν η αφαίρεση του ξένου σώματος γίνει άμεσα δεν χρειάζεται να ληφθούν άλλα μέτρα. Αν φτάσει στο σημείο της πυώδους ρινόρροιας για να αφαιρεθεί συνιστώνται ρινοπλύσεις με φυσιολογικό ορό και προληπτική λήψη αντιβίωσης.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση