πως διακρινεται η κυστη στο δοντι | κολικος εντερου | εκκολπωματα | κιρωση οστεοπορωση | αριπιπραζόλη

Πολύποδες της μύτης


Πρόκειται για μόνιμες διογκώσεις του ρινικού βλεννογόνου με υγρό περιεχόμενο, που σχηματίζονται ύστερα από επανειλημμένα επεισόδια φλεγμονής-οιδήματος της μύτης και των παραρρίνιων κόλπων. Είναι μονήρεις ή πολλαπλοί και έχουν μίσχο (μοιάζουν με σταφύλι). Οι συνήθεις θέσεις εμφάνισης των είναι η περιοχή των ηθμοειδών κυψελών, της μέσης ρινικής κόγχης και τα ιγμόρεια. Εμφανίζονται συχνότερα στους άνδρες και σπανίως στην παιδική ηλικία. Στα παιδιά ανευρίσκονται κυρίως στην περιοχή της χοάνης, οπισθορρινικά (χοανοπολύποδας).

Αιτιολογία

Τουλάχιστον στο 75% των πολυπόδων η αρχική αιτία του οιδήματος είναι η αλλεργία.

Συμπτώματα

Κύρια εκδήλωση είναι η ρινική απόφραξη. Συνυπάρχουν:
-ρινόρροια
-απώλεια οσφρήσεως
-αίσθημα ξένου σώματος στη μύτη
-πονοκέφαλος
-συμπτώματα αλλεργίας

Κλινική εξέταση

Οι πολύποδες της μύτης είναι ορατοί κατά την ρινοσκόπηση και έχουν χαρακτηριστική εμφάνιση (μισχωτές, λευκωπές, κινητές μάζες μαλακής σύστασης). Σε προχωρημένα στάδια ευμεγέθεις πολύποδες παραμορφώνουν εξωτερικά τη μύτη. Οι πολύποδες των παραρρίνιων κόλπων αποκαλύπτονται με ακτινογραφία σαν σκιάσεις, αν και συχνά προβάλουν στην κοιλότητα της μύτης μέσω του πόρου του κόλπου.

Θεραπεία

Μικροί πολύποδες συχνά υποχωρούν με αντιαλλεργική αγωγή. Όχι σπάνια όμως απαιτείται χειρουργική αφαίρεση των πολυπόδων. Σε υποτροπιάζουσες περιπτώσεις εφαρμόζονται ριζικότερες επεμβάσεις π.χ διάνοιξη-καθαρισμός του ιγμόρειου.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.