μετα απο εγχειρηση σκωληκοειδιτιδασ | οξεια κοιλια | kefalalgia taseos | κανω θεραπεια προγεστερονης αιμα

Έχεις ίλιγγο ή ζάλη; Ο ΩΡΛ μπορεί να σε βοηθήσει!

Ο ΩΡΛ μπορεί να διαγνώσει με ακρίβεια την αιτία του ιλίγγου.

Γράφει η Εξαδακτύλου Ειρήνη, Ωτορινολαρυγγολόγος συνεργάτης του doctoranytime.gr 

Η ζάλη και ο ίλιγγος είναι συμπτώματα πολύ συνηθισμένα, που επηρεάζουν πολλούς ανθρώπους κάθε ηλικίας. Είναι σημαντικό να τα ελέγξουμε ώστε να εντοπίσουμε την αιτία και να κάνουμε κάποια θεραπεία, αν είναι απαραίτητη.

Τι είναι ο ίλιγγος και από τι προκαλείται;

Ίλιγγος είναι η ψευδαίσθηση περιστροφής, ότι εμείς ή το περιβάλλον κινείται, και συνήθως συνοδεύεται από ναυτία ή εμετό. Είναι διαφορετικό από το αίσθημα της ζάλης που περιγράφεται συχνά και ως αστάθεια, ως αίσθημα «θολούρας» και πτώσης, ότι είμαστε σε «βάρκα» ή ότι νιώθουμε «βαρύ» το κεφάλι.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ίλιγγος οφείλεται στο όργανο ισορροπίας που λέγεται λαβύρινθος και βρίσκεται στο αυτί. Για το λόγο αυτό, πρέπει να γίνει εξέταση από ΩΡΛ.

Τι είναι ο λαβύρινθος;

Ο λαβύρινθος (δεξιός και αριστερός) είναι το βασικό όργανο ισορροπίας και προσανατολισμού μας. Με αυτόν αντιλαμβανόμαστε την κίνηση στο χώρο (μπροστά, πίσω ή κυκλικά). Ο λαβύρινθος αποτελεί τμήμα του έσω ωτός και συνεργάζεται με το οπτικό σύστημα και το ιδιοδεκτικό σύστημα (το σύστημα που λαμβάνει ερεθίσματα από μύες και αρθρώσεις) και μέσω του αιθουσαίου νεύρου (το νεύρο της ισορροπίας) στέλνει τα σήματα προς τα κέντρα του εγκεφάλου για να επιτύχει το σωστό προσανατολισμό και την ισορροπία.

Τι άλλο ευθύνεται για τον ίλιγγο;

Οι συχνότερες παθήσεις που προκαλούν ίλιγγο ή το λεγόμενο αιθουσαίο σύνδρομο είναι περιφερικού τύπου, δηλαδή λαβυρίνθου – αιθουσαίου νεύρου. Η κύρια και πιο συχνή πάθηση είναι ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσεως (καναλολιθίαση) με έντονα συμπτώματα ιλίγγου χωρίς βαρηκοΐα ή βουητό. Υπάρχουν και άλλες παθήσεις που μπορούν να τον προκαλούν όπως φλεγμονή στο αιθουσαίο νεύρο ή φλεγμονή στο λαβύρινθο (λαβυρινθίτιδα), περιλεμφικό συρίγγιο, π.χ., μετά από ατύχημα στο κεφάλι, αυξημένη πίεση λόγω υγρού στο έσω ους, ωτοτοξικότητα στο κοχλιακό – αιθουσαίο νεύρο από φάρμακα, π.χ., από αντιβιώσεις και διουρητικά. O ίλιγγος θέσεως είναι αυτό που κακώς αναφέρεται ως «αυχενικό», ενώ η θεραπεία του συνίσταται σε ειδικές κινήσεις του κεφαλιού από το γιατρό (κατά Semont).

Άλλες παθήσεις που μπορούν να προκαλέσουν ίλιγγο είναι αυτές του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο ημικρανικός ίλιγγος, που συχνά εμφανίζεται και στα παιδιά, η σπονδυλοβασική ανεπάρκεια, συνήθως σε άτομα μεγάλης ηλικίας, οι όγκοι εγκέφαλου και παρεγκεφαλίδας καθώς και τα αγγειακά επεισόδια.

Επίσης, υπάρχουν ψυχογενείς παράγοντες που μπορούν να ευθύνονται για την εμφάνιση ιλίγγου ή ζάλης, όπως για παράδειγμα, η ταχύπνοια στις κρίσεις πανικού, ενώ σε μεγαλύτερες ηλικίες μπορεί να οφείλεται σε πολλαπλές αιτίες, σε ορθοστατική υπόταση ή νευροπάθειες.

Γιατί είναι απαραίτητη η εξέταση από ΩΡΛ;

Ο ΩΡΛ μπορεί να διαγνώσει με ακρίβεια την αιτία του ιλίγγου. Αφού λάβει το πλήρες ιστορικό και αξιολογήσει την κλινική εικόνα του ασθενούς και τις εξετάσεις του λαβυρίνθου (ηλεκτρονυσταγμογράφημα), θα μπορέσει να αποκλείσει τις παθήσεις περιφερικού τύπου. Συχνά κρίνεται απαραίτητος ο έλεγχος με αξονική ή μαγνητική εγκεφάλου. Για ολοκληρωμένη διάγνωση της ζάλης, χρειάζονται εργαστηριακές, οφθαλμολογικές, καρδιολογικές και νευρολογικές εξετάσεις, κυρίως για να αποκλειστούν συστηματικές παθήσεις όπως υπόταση, αρρυθμίες και χαμηλό σάκχαρο.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2019 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.