λευκοπλακια | γυναικειες ονειρώξεις | Anorgana sustathka kathgories sth dhatrofh

Νόσος του Meniere

Απότομες κρίσεις ιλίγγου με βαρηκοΐα χαμηλών συχνοτήτων.

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Ετσι λέγεται η ιδιοπαθής διάταση τμήματος του λαβυρίνθου και η υπερπλήρωση του με λέμφο, λόγω υπερπαραγωγής ή και ελαττωματικής αποχέτευσης αυτής.

Αιτιολογία

Η αιτιολογία δεν είναι εξακριβωμένη. Ενοχοποιούνται φλεγμονές, αλλεργία, ενδοκρινικές διαταραχές κ.α. Συνήθως είναι μονόπλευρη.

Κλινική εικόνα - Διάγνωση

Χαρακτηρίζεται από απότομες κρίσεις ιλίγγου με νευροαισθητήρια βαρηκοΐα χαμηλών συχνοτήτων, διαλείπουσες ή συνεχείς εμβοές και τα συνοδά ενοχλήματα του αιθουσαίου συνδρόμου που διαρκούν από 20 λεπτά μέχρι 24 ώρες.

Μετά την πάροδο του παροξυσμού ο ασθενής αισθάνεται εντελώς υγιής και το διάστημα ηρεμίας μέχρι την επόμενη κρίση κυμαίνεται από λίγες ημέρες έως πολλούς μήνες. Συνυπάρχει νυσταγμός με κατεύθυνση προς το υγιές αυτί, πτώση των χειρών και διπλακουσία (διαφορετική χροιά του ήχου σε κάθε αυτί).

Βαθμιαία εγκαθίσταται μόνιμη βαρηκοΐα. Το ακοόγραμμα είναι χαρακτηριστικό και η λειτουργική δοκιμασία των λαβυρίνθων αποκαλύπτει υπολειτουργία της πάσχουσας πλευράς.

Θεραπεία

α)Συντηρητική
Ανάλατη δίαιτα, διουρητικά, αγγειοδιασταλτικά και κατασταλτικά φάρμακα. Κατάλληλη εκπαίδευση του ασθενούς στην αντιμετώπιση των κρίσεων.

β)Χειρουργική (αποσυμπίεση λαβυρίνθου ή λαβυρινθεκτομή)
Εφαρμόζεται αν αποτύχει η συντηρητική και έχει συζητήσιμα αποτελέσματα. Σε αμφοτερόπλευρη εντόπιση καταστρέφεται ο λαβύρινθος με τοξικά φάρμακα.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.