Είναι προτιμότερη η μαγνητική από την αξονική;

Η μελέτη κινούμενων μερών του ανθρώπινου σώματος ή η παρουσία μεταλλικών αντικειμένων εμφανίζει δυσχέρειες στην μελέτη με μαγνητική.

Όχι πάντα. Κάθε τι καινούργιο, κάθε τι που αποτελεί αυτό που λέμε “τελευταία λέξη” στον τομέα του είναι φυσικό να περιβάλλεται με θαυμασμό για τα αποτελέσματά του. Και η μαγνητική τομογραφία είναι όντως η “τελευταία λέξη της ιατρικής απεικόνισης”.

Είναι αλήθεια οτι η μαγνητική τομογραφία παράγει καλύτερες εικόνες από αυτές της αξονικής και οτι δεν χρησιμοποιεί ιονίζουσα ακτινοβολία (όπως η αξονική). Υπάρχουν όμως κάποιες περιπτώσεις που δεν μπορεί να εφαρμοστεί, ενώ η αξονική μπορεί να δώσει λύσεις. Για παράδειγμα η μελέτη κινούμενων μερών του ανθρώπινου σώματος ή η παρουσία μεταλλικών αντικειμένων εμφανίζει δυσχέρειες στην μελέτη με μαγνητική. Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός θα κρίνει ποιά είναι η προτιμότερη εξέταση, συνυπολογίζοντας πολλές παραμέτρους.

Η μέθοδος του “μαγνητικού συντονισμού” που εφαρμόζεται στη μαγνητική τομογραφία αναπτύσσεται συνεχώς και οι ενδείξεις της διευρύνονται. Το αν θα υποκαταστήσει πλήρως την αξονική τομογραφία είναι κάτι που θα το ξέρουμε τα επόμενα χρόνια.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση