χλαμυδια ομοιοπαθητικη | katzenrassen | απονευρωση δοντιου | vitamini v12 | συριγγιο ουλα | ατκινσ | ιλαρα φαγουρα

Ορθοστατική υπόταση

Συνήθως αθώα, αλλά πάντα δυσάρεστη.

Είναι το συχνό φαινόμενο της απότομης πτώσης της αρτηριακής πίεσης μετά από όρθια στάση του σώματος, οπότε, η μεγάλη πίεση πέφτει πάνω από 20 mmHg μέσα σε διάστημα λιγότερο των 2 λεπτών.

Τις περισσότερες φορές, δεν ανευρίσκεται κάποια συγκεκριμένη αιτία. Τα άτομα που το εμφανίζουν είναι συνήθως γυναίκες, νεαρής ηλικίας, οι οποίες πιθανώς εμφανίζουν κάποια ελαττωματική λειτουργία των μηχανισμών, που ρυθμίζουν την πίεση σε σχέση με τη στάση του σώματος.

Τα παραπάνω είναι ο κανόνας. Κάποιες φορές, αρκετά σπανιότερα, ορθοστατική υπόσταση εμφανίζεται σαν αποτέλεσμα κάποιου νοσήματος και τότε μιλάμε για δευτεροπαθή ορθοστατική υπόταση. Τα αίτια της δευτεροπαθούς ορθοστατικής υπότασης είναι η ανάρρωση από κάποιο μακροχρόνιο νόσημα, πχ. λοίμωξη, ο αλκοολισμός ή η κατάχρηση αλκοόλ, η χρήση φαρμάκων όπως είναι τα ψυχοφάρμακα ή τα αντιυπερτασικά, η απώλεια αίματος ή υγρών και πολύ σπάνια, κάποια συστηματικά χρόνια νοσήματα (νευροπάθειες, ενδοκρινοπάθειες, αμυλοείδωση).

Η αντιμετώπιση της κρίσης έγκειται την κατάκλιση του ασθενούς με το κεφάλι σε χαμηλότερο επίπεδο από τα πόδια. Η πρόληψη έγκειται στην αποφυγή της απότομης άρσης του σώματος και της έγερσης από την καρέκλα ή το κρεβάτι.

Εάν το φαινόμενο παρουσιάζεται πολύ συχνά, είναι ένδειξη για περαιτέρω ιατρικές εξετάσεις.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.