οξονη | τρανσαμιναση ανεβασμενη | sterisi syndrome | αντιδιαβητικά δισκία | hotspot σκυλου | εκκολπώματα

Υπερέμεση της κύησης


Γενικά

Η υπερέμεση της κύησης είναι μία επιπλοκή της κύησης, η οποία εμφανίζεται συνήθως έως την 12 εβδομάδα και χαρακτηρίζεται από την πρόκληση πολλών εμέτων στην έγκυο γεγονός που σταδιακά της προκαλεί αφυδάτωση, οξέωση και ορισμένες φορές και ίκτερο.

Αίτια

Η επιπλοκή αυτή εμφανίζεται συνήθως στις πρωτότοκες και σε μεγάλο ποσοστό στη πολύδυμη κύηση, το υδράμνιο και τη μύλη κύηση. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει εξακριβωθεί η ακριβής αιτία, που προκαλεί την υπερέμεση, ωστόσο αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα η ψυχολογική αστάθεια της εγκύου, ενώ ενοχοποιείται για την υπερέμεση και ο υπερθυρεοειδισμός.

Εργαστηριακά ευρήματα

Κατά την υπερέμεση παρατηρούνται υψηλές τιμές οιστρογόνων και χοριακής γοναδοτροπίνης. Η υπερέμεση προκαλεί ίκτερο, γεγονός που συνεπάγεται βλάβη του ήπατος, η οποία οφείλεται στην έλλειψη βιταμινών και πρωτεινών. Στις περιπτώσεις αυτές παρουσιάζεται και αύξηση της αλκαλικής φωσφατάσης και των τρανσαμινασών.

Διαφορική διάγνωση

Σημειωτέον ότι πρέπει να τονιστεί η ανάγκη διάκρισης της υπερέμεσης τόσο από εμετούς που προκαλούνται λόγω λήψεως ορισμένων αντιβιοτικών ή καρδιοτονοτικών φαρμάκων όσο και από άλλες παθολογικές καταστάσης του πεπτικού συστήματος, όπως έλκος, κωλικός ήπατος, παγκρεατίτιδα, αποφρακτικός ειλεός.

Αντιμετώπιση

Η υπερέμεση αντιμετωπίζεται νοσοκομειακά, με την κατάκλιση της ασθενούς και τη χορήγηση ενδοφλεβίως υγρών, βιταμινών και αντιεμετικών φαρμάκων, όπως η διμενυδρινάτη, ή η μετοκλοπραμίδη, ενώ αποφεύγεται η λήψη τροφών ή υγρών από το στόμα.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.