μωρο 7 μηνων δεν καθεται | αγγειωμα στο συκωτι | φαγουρα στο εφηβαιο | ωμο κρεας σε σκυλους τσιμπουρια

Ατονία της μήτρας


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Ατονία της μήτρας είναι η κατάσταση κατά την οποία το μυομήτριο αδυνατεί να συνεχίσει τη συσπαστική του λειτουργία, μετά την αφαίρεση του πλακούντα, με αποτέλεσμα, την πρόκληση σοβαρής αιμορραγίας.

Γενικά

Η ατονία της μήτρας είναι μία από τις αιτίες, που μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία στη μητέρα μετά τον τοκετό. Η βασική διαδικασία με την οποία ο οργανισμός περιορίζει την αιμορραγία από την περιοχή της πλακουντιακής άλου είναι η αγγειοσύσπαση. Το μυομήτριο διαθέτει πλήθος μυικών ινών, των οποίων η σύσπαση προκαλεί αγγειοσύσπαση και κατά συνέπεια προστατεύει τη μητέρα από τον κίνδυνο αιμοραγίας. Ατονία της μήτρας έχουμε όταν το μυομήτριο αδυνατεί να συνεχίσει τη συσπαστική του λειτουργία, μετά την αφαίρεση του πλακούντα, με αποτέλεσμα, την πρόκληση σοβαρής αιμορραγίας.

Αίτια

Καταστάσεις που μπορεί προκαλέσουν ατονία της μήτρας είναι ο οξύς, παρατεταμένος και δύσκολος τοκετός, τα ινομυώματα, προδρομικός πλακούντας, πολυτοκία, αλλά κυρίως καταστάσεις που συνεπάγονται υπερδιάταση της μήτρας, όπως η πολύδυμη κύηση, η μαρκοσωμία του εμβρύου, το υδράμνιο.

Κλινική εικόνα

Η διάγνωση της ατονίας της μήτρας προυποθέτει βεβαιωμένη κένωση της ενδομητρικής κοιλότητας και γίνεται με ψηλάφιση από τα κοιλιακά τοιχώματα, όπου διαπιστώνεται ιδιαίτερη χαλάρωση της μήτρας, ενώ σε ισχυρές πιέσεις του πυθμένα εξέρχονται πήγματα αίματος και πρόσφατο αίμα από τον κόλπο.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση της ατονίας γίνεται με συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής και μαλάξεων. Χορηγούνται δηλαδή μητροσυσταλτικά φαρμάκα, όπως ωκυτοκίνη, ή εργονοβίνη και εάν αυτά δεν επιφέρουν αποτέλεσμα χορηγείται προσταγλανδίνη ενώ ταυτόχρονα γίνονται προσπάθειες συμπίεσης της μήτρας, πιέζοντας ο ιατρός με το ένα χέρι τον πυθμένα της μήτρας από το υπογάστριο και με το άλλο από τον κόλπο. Ταυτόχρονα γίνεται μητροκολπικός επιπωματισμός μαζί με καθετηριασμό της ουροδόχου κύστεως με καθετήρα.

Στις περιπτώσεις ατονίας της μήτρας γίνεται μετάγγιση αίματος, ή χορήγηση συμπυκνωμένων ερυθρών αιμοσφαιρίων, ή πλάσματος στις περιπτώσεις που έχει παρουσιαστεί διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος. Δεν αποκλείεται ωστόσο και η μαιευτική ολική υστερεκτομία στις περιπτώσεις πολύ σοβαρής αιμορραγίας, όπου ακόμη και η απολίνωση μητριαίας ή της υπογάστριας αρτηρίας δεν επιτύχει.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.