παχυβλεννογονίτιδα | υπερπλασια μητρας | ετεροζυγο β θαλασσσιμια κ εγκυμοσυνη | φράξίμό σάλίόγόνόύ σδένά

Σάρκωμα μήτρας


Άλλες ονομασίες

Σάρκωμα του στρώματος του ενδομητρίου, Λειομυοσάρκωμα.

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Είναι καρκίνος του σώματος της μήτρας, μεγάλης κακοήθειας που προέρχεται είτε από τον συνδετικό ιστό του ενδομητρίου, είτε από τον μυϊκό ιστό της μήτρας.

Παθογένεια

Τα σαρκώματα της μήτρας, διαφοροποιούνται ανάλογα από τον ιστό προέλευσης. Ετσι έχουμε τα σαρκώματα του στρώματος του ενδομητρίου που προέρχεται από τον συνδετικό ιστό του ενδομητρίου και δίνει μεταστάσεις με την αιματική κυκλοφορία σε απομακρυσμένα όργανα. Τα Λειομυοσαρκώματα προέρχονται από τον μυϊκό ιστό της μήτρας από προϋπάρχοντα, ινομυώματα που υπέστησαν κακοήθη εξαλλαγή. Κατά μέσο όρο το 1% των ινομυωμάτων της μήτρας παρουσιάζουν σαρκωματώδη εξαλλαγή.

Πρόληψη

Διόγκωση της μήτρας και κυρίως σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες όπως επίσης διαταραχές της εμμήνου ρύσεως, πρέπει να οδηγούν την γυναίκα στον γυναικολόγο.

Κλινική εικόνα

Χαρακτηριστικό του σαρκώματος της μήτρας είναι η διόγκωση της μήτρας που δύναται να συνοδεύεται από διαταραχές της εμμήνου ρύσεως του τύπου της μητρορραγίας.

Διάγνωση

Γίνεται με υπερηχογράφημα και κυρίως με διαγνωστική απόξεση

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία είναι κυρίως η χειρουργική. Η ραδιοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στις περιπτώσεις σαρκώματος του ενδομητρίου, αλλά δεν έχει αποτέλεσμα στο λειομυοσάρκωμα. Τα σαρκώματα της μήτρας ανταποκρίνονται επίσης και στην χημειοθεραπεία.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.