Επέμβαση μεταμόσχευσης μήτρας στη Σαουδική Αραβία

Στην πρώτη όπως πιστεύεται μεταμόσχευση μήτρας, η οποία έγινε τον Απρίλιο του 2000 στην Σαουδική Αραβία σε μία γυναίκα ηλικίας 26 ετών, αναφέρεται άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Gynaecology & Obstetrics.

Η γυναίκα στην οποία έγινε η μεταμόσχευση είχε υποβληθεί στην ηλικία των 20 ετών σε υστερεκτομή, καθώς είχε υποστεί σοβαρή αιμορραγία που έθετε σε κίνδυνο τη ζωή της. Το μόσχευμα προήλθε από μία γυναίκα 46 ετών.

Οπως αναφέρεται στο άρθρο τρεις μήνες μετά την μεταμόσχευση οι γιατροί χρειάστηκε να αφαιρέσουν το μόσχευμα, καθώς λόγω ελλιπούς αιματώσεως, άρχιζε να παρουσιάζει σοβαρές ιστικές αλλοιώσεις.

Οι γιατροί που πραγματοποίησαν την επέμβαση την θεώρησαν επιτυχή διότι όπως επισημαίνουν στο άρθρο τους στο διάστημα των τριών μηνών η μήτρα ήταν λειτουργική.

Το κύριο πρόβλημα στην μεταμόσχευση μήτρας είναι ότι το όργανο αυτό δεν αιματώνεται από μεγάλα αιμοφόρα αγγεία, αλλά από ένα δίκτυο λεπτών αγγείων, τα οποία επιπλέον πρέπει να είναι ιδιαίτερα ελαστικά, καθώς κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης τριπλασιάζεται ο όγκος τους.

Αν και ο μεταμοσχεύσεις αυτού του τύπου βρίσκονται ακόμα σε αρχικό στάδιο, οι ειδικοί θεωρούν ότι στο μέλλον θα βοηθήσουν να αποκτήσουν παιδιά, γυναίκες που δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν εξαιτίας σοβαρών βλαβών που έχει υποστεί η μήτρα τους.

Διαβάστε επίσης


Μη χάσετε καμμία δημοσίευση!

Γραφτείτε στο NewsLetter του Care


Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα