αυστραλιανό αντιγόνο | αιθουσαιο συνδρομο σκυλου | ισοτονοκες ασκησεις

ΚΑΤΑΓΜΑ ΣΚΑΦΟΕΙΔΟΥΣ


Γενικά

Το κάταγμα αυτό συμβαίνει σε όλες τις ηλικίες, ιδιαίτερα όμως σε νέους 20-30 ετών. Το σκαφοειδές ανήκει στα οστά του καρπού. Το κάταγμα προκαλείται από πτώση στην άκρα χείρα με τον καρπό σε υπερέκταση.

Το κάταγμα είναι αρκετά σοβαρό γιατί
α) μπορεί να περάσει απαρατήρητο και
β) συχνά δεν πωρώνεται και καταλήγει σε ψευδάρθρωση.

Κλινική εικόνα

Κλινικά υπάρχει ελαφρό οίδημα και πόνος κατά την πίεση στη ραχιαία επιφάνεια του καρπού. Η έκταση της πηχεοκαρπικής είναι κυρίως περιορισμένη και επώδυνη και λιγότερο η κάμψη.

Διάγνωση

Πολλές φορές η ακτινογραφία δεν δείχνει κάταγμα όταν η κάκωση είναι πρόσφατη ενώ αν επαναληφθεί ο ακτινολογικός έλεγχος σε 10-15 ημέρες μετά το κάταγμα αποκαλύπτεται λόγω απασβεστώσεως στο σημείο του κατάγματος.

Θεραπεία

Η θεραπεία των καταγμάτων του σκαφοειδούς είναι συντηρητική με γύψινο επίδεσμο πηχεοκαρπικό ο οποίος περιλαμβάνει και την πρώτη φάλαγγα του αντίχειρα για να είναι σταθερή η ακινητοποίηση. Ο γύψος επί καλής προγνώσεως κατάγματος παραμένει 6 εβδομάδες. Οταν όμως το κάταγμα δεν είναι καλής προγνώσεως (όπως π.χ του κεντρικού πόλου), τότε παραμένει για πολύ περισσότερο χρόνο (3 ή 4 μέχρι και 6 μήνες). Οταν εγκατασταθεί ψευδάρθρωση η θεραπεία είναι χειρουργική.

Παρατηρήσεις

Επειδή τα βασικά αγγεία του σκαφοειδούς μπαίνουν από το περιφερικό τμήμα του οστού προς το κεντρικό, η πώρωση εξαρτάται απ’ τη θέση του κατάγματος. Οσο κεντρικότερα είναι το επίπεδο του κατάγματος, τόσο χειρότερη είναι η πρόγνωση και τα ποσοστά ψευδάρθρωσης και άσηπτης νέκρωσης του κεντρικού τμήματος του κατάγματος αυξάνονται.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.