διαιτα εμμηνοπαυσης | αθηρωματικος δεικτης | νόσος του κρον υπάρχει θεραπεία; | μηλοπιτα θερμιδες | απονευρωση

ΚΑΤΑΓΜΑ ΚΝΗΜΙΑΙΩΝ ΚΟΝΔΥΛΩΝ


Γενικά

Τα κατάγματα αυτά είναι αρκετά συχνά, αφορούν δε συνήθως στον έξω μηριαίο κόνδυλο και πιο σπάνια στον έσω. Αν η βία είναι μεγάλη, είναι δυνατό να παρατηρηθούν συντριπτικά κατάγματα και των δυο κονδύλων δίκην ανάστροφου Τ ή Υ.

Κλινική εικόνα

Υπάρχει διόγκωση του γόνατος από αίμαρθρο, συχνά με παραμόρφωση καθώς και πόνος. Οι κινήσεις του γόνατος είναι περιορισμένες και επώδυνες, ενώ η βάδιση είναι εξαιρετικά δύσκολη ή αδύνατη. Συχνά συνοδεύονται και από ρήξη του έσω πλαγίου συνδέσμου του γόνατος (κάταγμα έξω κνημιαίου κονδύλου), γεγονός που πρέπει προσεκτικά να ελέγχεται.

Διάγνωση

Η ακτινογραφία σε κατά μέτωπο και πλάγια προβολή θα καθορίσει το είδος του κατάγματος και το βαθμό της συντριβής και της εμβυθίσεως. Σε αμφίβολες περιπτώσεις χρησιμοποιείται ο τομογραφικός έλεγχος ή και αξονική τομογραφία.

Θεραπεία

Η θεραπεία των καταγμάτων αυτών είναι τις περισσότερες φορές χειρουργική και συνίσταται σε ανύψωση του εμβυθισμένου τμήματος της αρθρικής επιφανείας, υποστήριξη με οστικά μοσχεύματα, όπου χρειάζεται, και συγκράτηση με ειδικά υλικά οστεοσύνθεσης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις που δεν παρατηρείται συντριβή ή εμβύθιση είναι δυνατή η εφαρμογή συντηρητικής αγωγής με γύψο ή πρώϊμη κινητοποίηση της άρθρωσης με ειδική έλξη στο κρεβάτι.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.