εελκος δωδεκαδακτυλουλκος | προγναθισμος | πως αντιμετωπιζεται η αρρυθμια στην καρδια | χαμηλη πιεση

ΚΑΤΑΓΜΑ ΕΠΙΓΟΝΑΤΙΔΟΣ


Γενικά

Τα κατάγματα επιγονατίδος προκαλούνται
α) από άμεση πλήξη (π.χ στο ταμπλό του αυτοκινήτου) ή
β) από βίαιη σύσπαση του τετρακεφάλου μυός.

Τα κατάγματα της δεύτερης κατηγορίας είναι σπανιότερα και βαρύτερα από εκείνα της πρώτης.

Ρωγμώδη

Τα ρωγμώδη κατάγματα αντιμετωπίζονται συντηρητικά με γύψο από το ριζομήριο μέχρι τα σφυρά (ποδοκνημική) που κρατάει το γόνατο σε πλήρη έκταση. Η βάδιση επιτρέπεται με πατερίτσες και το κάταγμα πωρώνεται σχεδόν κατά κανόνα χωρίς προβλήματα σε 4-6 εβδομάδες.

Με διάσταση

Κατάγματα με διάσταση των δυο τμημάτων, στα οποία διακόπτεται η συνέχεια του εκτατικού μηχανισμού του τετρακεφάλου. Χαρακτηριστικά, οι άρρωστοι δεν μπορούν να εκτείνουν το γόνατο τους το οποίο είναι διογκωμένο (γεμίζει με αίμα) και στη ψηλάφηση παρουσιάζει κενό ανάμεσα στα δυο τμήματα της επιγονατίδος που διαχωρίστηκαν. Τα κατάγματα αυτά αντιμετωπίζονται με εκκενωτική παρακέντηση της άρθρωσης και πάντοτε χειρουργική επέμβαση. Η επιγονατίδα έχει αρθρική επιφάνεια που θα πρέπει να αποκατασταθεί για να εξασφαλιστεί ομαλή κίνηση και λειτουργία, αλλιώς όπως σε κάθε αρθρικό κάταγμα θα παραμείνει ανώμαλη αρθρική επιφάνεια με αποτέλεσμα την εμφάνιση μετατραυματικής αρθροπάθειας.

Συντριπτικά

Εδώ χρειάζεται αφαίρεση της επιγονατίδος και συρραφή του τένοντα του τετρακεφάλου διότι η συναρμολόγηση πολύ μικρών οστικών τμημάτων είναι πολύ δύσκολη και κατά κανόνα οδηγεί στη δημιουργία επιγονατίδος με ανώμαλη αρθρική επιφάνεια, η οποία στη συνέχεια θα προκαλέσει τραυματική αρθρίτιδα από προστριβή πάνω στη φυσιολογική αρθρική επιφάνεια των κονδύλων του μηριαίου.

Παρατήρηση

Το κάταγμα της επιγονατίδος δεν πρέπει να συνδέεται με τη διφυή επιγονατίδα που είναι συγγενής ανωμαλία, η οποία αποκαλύπτεται τυχαία στις ακτινογραφίες που γίνονται για κάκωση του γόνατος.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.