διάφραγματικη ανάπνοη τενόρου | οι βελονες στο βελονισμο ειναι μονο μιας χρησεως | αρρυθμιες απο αγχος

ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΒΡΑΧΙΟΝΙΟΥ

Η θέση του κατάγματος καθορίζει και την αντιμετώπιση.

Γενικά

Διακρίνονται σε :
α) κατάγματα του άνω πέρατος,
β) της διάφυσης και
γ) του κάτω πέρατος του βραχιονίου

Κατάγματα του άνω πέρατος του βραχιονίου

Στο άνω άκρο του βραχιονίου συμβαίνουν συνήθως κατάγματα του μείζονος βραχιονίου ογκώματος καθώς και υποκεφαλικά που είναι δυνατόν να περιλαμβάνουν και την κεφαλή.

Τα μη παρεκτοπισμένα κατάγματα του μείζονος βραχιονίου ογκώματος αντιμετωπίζονται με απλή ανάρτηση του μέλους σε τριγωνικό επίδεσμο για 2-3 εβδομάδες.

Τα αποσπαστικά όμως κατάγματα του μείζονος βραχιονίου ογκώματος συνήθως απαιτούν χειρουργική αποκατάσταση γιατί με την απόσπαση διαταράσσεται η λειτουργία των στροφεών του ώμου.

Το υποκεφαλικό κάταγμα συμβαίνει συνήθως σε ηλικιωμένα άτομα και προκαλείται κατά κανόνα ύστερα από πτώση και στήριξη πάνω στη παλάμη με τον αγκώνα τεντωμένο. Κλινικά υπάρχει πόνος και περιορισμός στις κινήσεις του ώμου, οίδημα και κριγμός ενώ αργότερα εμφανίζεται εκχύμωση συνήθως χαμηλότερα από το επίπεδο του κατάγματος.

Η θεραπεία τις περισσότερες φορές είναι συντηρητική. Απλή επίδεση του μέλους στο θώρακα για 3-4 εβδομάδες και εν συνεχεία ταχεία κινητοποίηση της άρθρωσης πριν γίνει δύσκαμπτη. Χειρουργική θεραπεία απαιτείται στο κάταγμα.- εξάρθρημα της κεφαλής του βραχιονίου, σε συντριπτικά κατάγματα της κεφαλής του βραχιονίου και σε υποκεφαλικά κατάγματα με μεγάλη παρεκτόπιση.

Κατάγματα της διάφυσης του βραχιονίου

Η διάγνωση είναι εύκολη. Υπάρχει παραμόρφωση, οίδημα ευαισθησία και αδυναμία κινήσεως του βραχίονα. Σε κάθε κάταγμα του βραχιονίου πρέπει να ελέγχεται το κερκιδικό νεύρο.

Πολλά κατάγματα του βραχιονίου αντιμετωπίζονται συντηρητικά με εφαρμογή γύψινου νάρθηκα σε σχήμα U ή εφαρμογή κρεμάμενου γύψου ή εφαρμογή λειτουργικού πλαστικού νάρθηκα. Χειρουργική θεραπεία εφαρμόζεται σε πρώϊμη ή όψιμη βλάβη του κερκιδικού νεύρου, σε ορισμένα εγκάρσια κατάγματα της διάφυσης και σε αμφοτερόπλευρα κατάγματα του βραχιονίου.

Κατάγματα του κάτω πέρατος του βραχιονίου

Τα κατάγματα αυτά μπορεί να είναι εξωαρθρικά ή ενδαρθρικά, απλά ή συντριπτικά. Τα εξωαρθρικά κατάγματα μπορεί να είναι αποσπαστικά της παρακονδυλίου ή παρατροχιλίου απόφυσης που συνήθως απαιτούν χειρουργική αποκατάσταση, ή υπερκονδύλια κατάγματα που αντιμετωπίζονται συντηρητικά ή χειρουργικά. Τα ενδαρθρικά κατάγματα είναι πιο σοβαρά γιατί αφορούν αρθρική επιφάνεια που θα πρέπει να αποκατασταθεί πλήρως για να λειτουργήσει η άρθρωση φυσιολογικά. Γι΄ αυτό αντιμετωπίζονται συνήθως χειρουργικά.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.