Οι άνδρες αδιαφορούν για την υγεία τους

Οι άνδρες αδιαφορούν για την υγεία τουςΕπιπολαιότητα, αδιαφορία, φόβος και προκαταλήψεις σε ό,τι αφορά την υγεία τους, στοιχίζουν στους άνδρες αρκετά χρόνια από τη ζωή τους και τους οδηγούν πρόωρα στο θάνατο. Σε μία εποχή που θεωρητικά υπάρχει επαρκής πληροφόρηση και τα θέματα υγείας είναι στην πρώτη γραμμή, οι άνδρες φαίνεται να ζουν στο δικό τους κόσμο εν γνώσει τις περισσότερες φορές των συνεπειών αυτής της συμπεριφοράς τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τρεις τελευταίες δεκαετίες δεν έχει υπάρξει κάποια βελτίωση των δεικτών υγείας των ανδρών, αντίθετα σε ορισμένες περιπτώσεις, (νόσοι του ήπατος, καρκίνος των όρχεων) υπάρχει χειροτέρευση. Οι παραπάνω διαπιστώσεις ισχύουν πολύ περισσότερο για τους άνδρες με χαμηλό εισόδημα, οι οποίοι πεθαίνουν συχνά νέοι, εξαιτίας προβλημάτων υγείας, τα οποία κάλλιστα θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί.

Αλκοολισμός, παχυσαρκία κάπνισμα και έλλειψη προληπτικών ελέγχων είναι μερικές από τις κυριότερες αιτίες που οδηγούν πρόωρα στον θάνατο το ανδρικό φύλο. Επίσης οι άνδρες δεν επισκέπτονται πρόθυμα τον οικογενειακό τους γιατρό και δεν συζητούν εύκολα το πρόβλημα τους όταν ο γιατρός είναι γυναίκα.

Τα στατιστικά στοιχεία

Ας δούμε μερικά συγκριτικά στατιστικά στοιχεία (1971 – 2000) από την Βρετανία, που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές:

-Οι δείκτες θνησιμότητας για τις ηλικίες 16 έως 37 δεν έχουν παρουσιάσει καμία βελτίωση

-Οι αυτοκτονίες στην ηλικιακή ομάδα 15 έως 24 ετών έχουν διπλοασιαστεί

-Η επίπτωση του καρκίνου του προστάτη έχει αυξηθεί κατά 135%

– Η επίπτωση των νόσων του ήπατος έχει πενταπλασιαστεί, κυρίως λόγω της υπέρμετρης κατανάλωσης αλκοόλ

-Ο αριθμός των παχύσαρκων ανδρών έχει τριπλασιαστεί

-Ο μέσος όρος ζωής των ανειδίκευτων εργατών εξακολουθεί να είναι μικρότερος από το μέσο προσδόκιμο επιβίωσης του γενικού πληθυσμού.

National Men’s Health Week

Οι ειδικοί πλέον κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και θεωρούν ότι οι κρατικές αρχές πρέπει να καταρτίσουν και να πραγματοποιήσουν εκστρατείες πρόληψης και ενημέρωσης, ειδικά σχεδιασμένες για τον ανδρικό πληθυσμό.

Στην Βρετανία μάλιστα η εβδομάδα από τις 10 έως και τις 16 Ιουνίου είναι αφιερωμένη στην υγεία του ανδρικού φύλου (National Men’s Health Week), ενώ ήδη έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνιση τους στο διαδίκτυο sites αποκλειστικά αφιερωμένα σε θέματα υγείας του άνδρα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση