Μένουν ανύπανδροι οι άνδρες που γεννιούνται με χαμηλό σωματικό βάρος

Οι άνδρες οι οποίοι γεννιούνται με χαμηλό σωματικό βάρος φαίνεται να έχουν μικρότερη πιθανότητα να παντρευτούν, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Στοκχόλμης που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού British Medical Journal.

Ωστόσο οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η συσχέτιση αυτή δεν εξηγεί το γιατί η εργένικη ζωή έχει συσχετιστεί με χαμηλότερα επίπεδα υγείας.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν στοιχεία από το βάρος κατά τη γέννηση, την οικογενειακή κατάσταση αλλά και τους θανάτους από καρδιακά και εγκεφαλικά, σε 10.800 άνδρες και γυναίκες από τη Σουηδία. Ολοι είχαν γεννηθεί μεταξύ του 1915 και του 1929 και παρακολουθήθηκαν από το 1970 έως και το 1995.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στο βάρος κατά τη γέννηση και το γάμο στους άνδρες, κάτι όμως που δεν παρατηρήθηκε στις γυναίκες. Στους άνδρες με πολύ χαμηλό σωματικό βάρος γέννησης, το ποσοστό των ανύπανδρων ήταν 12%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους άνδρες που βρίσκονταν στις υψηλότερες κλίμακες του βάρους γέννησης, ήταν 3 – 4,5%.

Ακόμα και όταν οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη και άλλες παραμέτρους όπως κοινωνική τάξη, επάγγελμα και εισόδημα, οι άνδρες με χαμηλό σωματικό βάρος γέννησης εξακολουθούσαν να έχουν κατά 50% μικρότερη πιθανότητα να παντρευτούν.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν είναι ξεκάθαρο το γιατί παρατηρείται αυτή η τάση. Επιπλέον έχει παρατηρηθεί ότι οι άνδρες που είχαν γεννηθεί εκτός των δεσμών του γάμου είχαν επίσης μειωμένη πιθανότητα να παντρευτούν.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση