Σημαντική αύξηση καρκίνου του δέρματος στους άνδρες

Ανησυχητική είναι η αύξηση των περιστατικών καρκίνου του δέρματος που παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια σε Βρετανούς άνδρες, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Βρετανικός Οργανισμός Cancer Research UK, προειδοποιώντας τους άνδρες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τον ήλιο, ειδικά στις επερχόμενες καλοκαιρινές διακοπές τους.

Στις γυναίκες ενώ υπάρχει μεγαλύτερη τάση να αναπτύσσουν μελάνωμα, την πιο σπάνια αλλά και την πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος, κατά την περίοδο 1992-1998 σημειώθηκε αύξηση των περιστατικών μόνο κατά 2%, ποσοστό που στους άνδρες έφτασε το 12%.

Για πρώτη φορά, τα τελευταία 20 χρόνια, περισσότεροι άνδρες παρά γυναίκες στη Βρετανία χάνουν τη ζωή τους από καρκίνο του δέρματος, ο οποίος ευθύνεται για την απώλεια 1600 ανθρώπων ετησίως.

Αν και δεν είναι γνωστοί οι λόγοι για τους οποίους σημειώνεται αυτή η αύξηση, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πιθανόν να οφείλεται στο ό,τι τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι Βρετανοί κάνουν διακοπές σε χώρες με έντονη ηλιοφάνεια.

Οι άνδρες μάλιστα που αναπτύσσουν μελάνωμα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να χάσουν τη ζωή τους στην πρώτη πενταετία, σε σχέση με τις γυναίκες. Αυτό πιθανόν οφείλεται, επισημαίνουν οι επιστήμονες, στο ό,τι οι άνδρες εμφανίζουν μελάνωμα κυρίως στην πλάτη, ενώ δε συνηθίζουν να εξετάζουν το δέρμα τους και δεν είναι ιδιαίτερα θετικοί στο να επισκέπτονται γιατρούς.

Αντίθετα οι γυναίκες συνήθως παρουσιάζουν μελάνωμα σε πιο εμφανή σημεία, όπως τα πόδια και ασχολούνται πολύ περισσότερο από τους άνδρες, με το δέρμα τους.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση