Λάθος(;) αντιτρομοκρατικό εμβόλιο αγόρασαν οι Βρετανοί

Λάθος(;) αντιτρομοκρατικό εμβόλιο αγόρασαν οι ΒρετανοίΟι επιθέσεις με το βάκιλο του άνθρακα πριν από ένα περίπου χρόνο στις ΗΠΑ, αμέσως μετά το κτύπημα στη Ν. Υόρκη, στις 11 Σεπτεμβρίου, ανέδειξαν τη βιοτρομοκρατία ως ένα από τα κυριότερα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι αρχές διεθνώς. Οι τρόποι αντιμετώπισής της αποτελούν ένα πολύπλοκο θέμα στο οποίο εμπλέκονται πολλοί και διαφορετικοί παράγοντες. Είναι λογικό λοιπόν να υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ των κυβερνήσεων, καθώς ακόμα και οι επιστήμονες φαίνεται να διαφωνούν, ενώ αφήνονται και υπόνοιες και για πιθανά οικονομικά συμφέροντα. Σύμφωνα λοιπόν με Αμερικανούς ειδικούς, τα εμβόλια που αγόρασε η Βρετανική κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει μία πιθανή βιοτρομοκρατική επίθεση με τον ιό της ευλογιάς, δεν είναι αποτελεσματικά και δεν θα προσέφεραν καμία προστασία στην περίπτωση μίας τέτοιας επίθεσης.

Το Βρετανικό υπουργείο Υγείας υπέγραψε συμβόλαιο με την φαρμακευτική εταιρεία Powderject Pharmaceuticals αξίας 32 εκατομμυρίων στερλινών για την αγορά εμβολίων βασισμένων σε στέλεχος του ιού της ευλογιάς, που είναι γνωστό με την επωνυμία Lister.

Από την άλλη πλευρά η Αμερικανική κυβέρνηση αγόρασε εμβόλια που ανέπτυξε η New York City Board of Health, τα οποία προστατεύουν από διαφορετικά στελέχη του ιού, τα οποία οι Αμερικανοί θεωρούν ότι είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν οι τρομοκράτες.

Υπόνοιες για οικονομικά συμφέροντα έχουν εκφραστεί από διάφορες πλευρές, καθώς ανώτατο στέλεχος της εταιρείας, με την οποία υπέγραψε συμβόλαιο η Βρετανική κυβέρνηση, είναι γνωστό για την οικονομική υποστήριξη που έχει προσφέρει στο εργατικό κόμμα.

Το υπουργείο υγείας αντιπαρέρχεται τις κατηγορίες αυτές λέγοντας ότι η απόφαση ελήφθη με βάση την γνωμάτευση ειδικής επιτροπής έγκριτων επιστημόνων, η οποία παρ’ όλα αυτά δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα στη δημοσιότητα.

Η ευλογιά εκριζώθηκε πριν από 21 χρόνια, αλλά δεν παύει να αποτελεί ένα από τα κυριότερα βιολογικά όπλα, καθώς μεταδίδεται εύκολα και το ποσοστό θνησιμότητάς της είναι πολύ μεγάλο.

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία είναι οι μόνες χώρες που έχουν την άδεια να διαθέτουν δείγματα ιού της ευλογιάς για εργαστηριακά πειράματα. Τα δείγματα αυτά φυλάσσονται κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση