Εμβόλιο ανεμευλογιάς

Το εμβόλιο της ανεμοβλογιάς (Varirix) περιέχει εξασθενημένους ιούς ανεμοβλογιάς (στέλεχος ΟΚΑ), που αναπτύσσονται σε ιστοκαλλιέργειες ανθρώπινων διπλοειδών κυττάρων.

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Η Αμερικανική Συμβουλευτική Επιτροπή για την εφαρμογή των Εμβολιασμών (ACIP) συνιστά το εμβόλιο για προφύλαξη από την ανεμοβλογιά σε υγιή παιδιά ηλικίας 12-18 μηνών. Δεν υπάρχει προσδιορισμός της ηλικίας προς τα άνω για τον εμβολιασμό επίνοσων ατόμων πάνω από 18 μηνών.
Ιδιαίτερα πρέπει να εμβολιάζονται :
1. Ατομα υψηλού κινδύνου, (άτομα που πάσχουν από λευχαιμία, ή βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή, ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων, ή πασχουν από χρόνια νοσήματα)
2. Υγιή άτομα του στενού περιβάλλοντος ασθενών υψηλού κινδύνου.
3. Ατομα που ζουν ή εργάζονται σε περιβάλλον όπου υπάρχει αυξημένη πιθανότητα μόλυνσης από τον ιό, όπως α)το προσωπικό παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων, σχολείων, ιδρυμάτων, νοσοκομείων, β)οι φοιτητές και οι στρατιωτικοί και γ) έφηβοι και ενήλικοι που συγκατοικούν με παιδιά.
4. Σε επίνοσα άτομα μετά από έκθεσή τους στον ιό (αν το εμβόλιο χορηγηθεί εντός των 3 πρώτων ημερών και ενδεχομένως μέχρι και την 5η ημέρα μετά από την έκθεση, προλαμβάνει την νόσηση ή τροποποιεί την σοβαρότητά της.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Το εμβόλιο δεν πρέπει να γίνεται:
1) κατά την διάρκεια εμπύρετων νοσημάτων
2) σε άτομα με ιστορικό αναφυλακτικής αντίδρασης σε οποιοδήποτε συστατικό του εμβολίου (στην νεομυκίνη). Το ιστορικό δερματίτιδας εξ επαφής στην νεομυκίνη δεν αποτελεί αντένδειξη εμβολιασμού.
3) σε άτομα με ολικό αριθμό λεμφοκυττάρων λιγότερα από 1200 /mm3.
4) σε εγκύους (η ύπαρξη εγκύου στο οικογενειακό περιβάλλον παιδιού που πρόκειται να εμβολιασθεί δεν αποτελεί αντένδειξη, ενώ η εγκυμοσύνη πρέπει να αποφεύγεται τον 1ο μήνα μετά από τον εμβολιασμό)
5) λήψη ασπιρίνης (αποφεύγεται η χορήγηση ασπιρίνης για 6 εβδομάδες μετά από τον εμβολιασμό),
6) σε άτομα με νεοπλασματική νόσο οποιασδήποτε μορφής (λευχαιμία, λέμφωμα, συμπαγείς όγκους κά). Ο εμβολιασμός γίνεται μετά την ύφεση της νόσου και συγκεκριμένα 1 χρόνο μετά το τέλος της χημειοθεραπείας,
7) σε άτομα με συγγενή ή επίκτητη ανοσολογική ανεπάρκεια του κυτταρικού σκέλους με εξαίρεση την ασυμπτωματική ή με ήπια συμπτώματα λοίμωξη από τον ιό του AIDS (η αναλογία των CD4 κυττάρων πρέπει να υπερβαίνει το 25%), γιατί η φυσική νόσηση θα είναι πολύ βαριά. Στην περίπτωση αυτή απαιτούνται 2 δόσεις εμβολίου με μεσοδιάστημα 3 μηνών.
8) σε ασθενείς που παίρνουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία ή κορτικοστεροειδή ή υποβάλλονται σε ακτινοβολία. Ατομα που παίρνουν υψηλές δόσεις κορτικοστεροειδούς για χρονικό διάστημα ίσο ή μεγαλύτερο του 1 μηνός, μπορούν να εμβολιασθούν 3 μήνες μετά από την διακοπή της θεραπείας, Σε παιδιά όμως που παίρνουν εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή ή και κορτικοστεροειδή από το στόμα με ημερήσια δόση που δεν υπερβαίνει τα 2 mg/κιλό και το νόσημα δεν προκαλεί ανοσοκαταστολή (π.χ. άσθμα), το εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί.
9) Το εμβόλιο αναβάλλεται για τουλάχιστον 5 μήνες αν έχει γίνει μετάγγιση αίματος (με εξαίρεση τα πλυμένα ερυθρά), πλάσματος ή έχει χορηγηθεί γ-σφαιρίνη.
10) Η γαλουχία δεν αποτελεί αντένδειξη.

ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Πόνος (13%) ερυθρότητα και σκληρία στο σημείο της ένεσης, πυρετός (39°C ή περισσότερο τις πρώτες 3 ημέρες παρατηρείται στο 1% των εμβολιασθέντων) και εξάνθημα (γενικευμένο, με μέσο όρο 11-14 δερματικές βλάβες, παρόμοιο με αυτό της ανεμοβλογιάς παρατηρείται στο 4%-8% των εμβολιασθέντων μεταξύ 14ης και 25ης μέρας από τον εμβολιασμό) είναι οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες. Σπάνια μπορεί να παρατηρηθεί αναφυλακτική αντίδραση σε κάποιο του εμβολίου (π.χ.στην νεομυκίνη).

ΠΟΤΕ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ

Χορηγείται υποδορίως.
· Σε παιδιά ηλικίας 18 μηνών έως 13 ετών συνιστάται μία δόση, ενώ
· Σε παιδιά ηλικίας >13 ετών και στους ενήλικες συνιστάται να χορηγούνται δύο δόσεις με μεσοδιάστημα μεταξύ τους 4-8 εβδομάδων. Η εξέταση του τίτλου των αντισωμάτων πριν από τον εμβολιασμό σε άτομα μεγαλύτερα των 18 ετών είναι προεραιτική.
Μορφή-συσκευασία: Το εμβόλιο περιέχει τον ιό σε λυόφιλη μορφή και μετά την ανασύσταση του η ενέσιμη δόση είναι 0,5 ml και περιέχει 1500 pfu και πρέπει να ενίεται αμέσως ή σε χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο από 30 λεπτά.

ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ-ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

Διατηρείται σε θερμοκρασία 2-8°C και σε σκοτεινό μέρος.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

1) Παρέχει προστασία από την ανεμοβλογιά στο 95% των εμβολιασθέντων υγιών παδιών εντός 6 εβδομάδων από τον εμβολιασμό, που διαρκεί ακόμα και περισσότερο από 20 χρόνια. Στους ενήλικες παρέχει μακροχρόνια προστασία από την ανεμοβλογιά στο 85% των εμβολιασθέντων μετά την 1η δόση και στο 100% μετά από την 2η.
2) Μπορεί να χορηγηθεί μαζί με το OPV ή IPV (εμβόλια για πολιομυελίτιδα), με το εμβόλιο διφθερίτιδας-τετάνου-κοκκύτη, με το εμβόλιο ηπατίτιδας Β, καθώς και με το εμβόλιο κατά του αιμόφιλου της γρίππης τύπου b (Act-Hib ή Hiberix ή Hib-Titter), αλλά σε διαφορετικό σημείο και με διαφορετική σύριγγα. Μπορεί να χορηγηθεί ταυτόχρονα ή διαφορετικά με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 1 μηνός με το εμβόλιο της ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR ή PRIORIX).
3) Αν εκδηλωθεί ανεμοβλογιά σε εμβολιασθέντες, πράγμα που εξαρτάται από το ύψος του τίτλου αντισωμάτων, ο οποίος παράγεται 6 εβδομάδες μετά από τον εμβολιασμό, τότε η νόσος θα είναι αρκετά ηπιότερη, δεν θα συνοδεύεται από πυρετό, θα έχει βραχύτερη διάρκεια και λιγότερες δερματικές βλάβες (μόνο φυσσαλιδώδεις) από αυτήν που εκδηλώνεται σε ανεμβολίαστο άτομο
4) Μελέτες σε ενήλικες δείχνουν ότι δεν αυξάνει την συχνότητα εμφάνισης έρπητα-ζωστήρα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση