Εμβόλιο του αιμόφιλου της γρίπης τύπου Β

εμβόλια Act-Hib ή Hib-Titer ή Hiberix είναι συνδεδεμένα εμβόλια που παρέχουν προστασία από νοσήματα που προκαλεί ο αιμόφιλος της γρίππης τύπου b (π.χ. μηνιγγίτιδα, επιγλωττίτιδα, πνευμονία, κλπ).
Τα παλαιότερα εμβόλια περιείχαν ως αντιγόνο πολυσακχαρίτη της κάψας του μικροβίου (PRP) και γίνονταν σε παιδιά > 15 μηνών με αποτελεσματικότητα 40-90%. Στα καινούργια εμβόλια πολυσακχαρίτης ή μονοσακχαρίτης της κάψας του μικροβίου (PRP) έχει συνδεδεθεί με μία πρωτεΐνη, που είναι: 1) το τοξοειδές (ατοξικό προϊόν του μικροβίου) του τετάνου (Act-Hib ή Hiberix) ή της διφθερίτιδας 2) τοξίνη της διφθερίτιδας που μεταλλάχθηκε σε ατοξική (Hib-Titer), 3) πρωτεϊνη της εξωτερικής μεμβράνης της ναϊσσέρειας της μηνιγγίτιδας. Τα εμβόλια αυτά έχουν μεγάλη αντιγονική ισχύ, χορηγούνται από την ηλικία των 2 μηνών και η επαναχορήγησή τους ενισχύει την αρχική αντισωματική απάντηση.

ΕΚΔΟΧΑ

Στο Act-Hib περιέχεται TRIS (υδροξυμεθυλικό αμινομεθάνιο) σουκρόζη, ενώ στο Hiberix λακτόζη. Ο διαλύτης περιέχει χλωριούχο νάτριο και νερό για ενέσεις.

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Προφύλαξη από νοσήματα που προκαλεί ο αιμόφιλος της γρίππης τύπου b (π.χ. μηνιγγίτιδα, επιγλωττίτιδα, πνευμονία,σηψαιμία, κυτταρίτιδα, αρθρίτιδα) σε παιδιά ηλικίας από 2 μηνών έως 6 ετών.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Το εμβόλιο δεν πρέπει να γίνεται:
1) κατά την διάρκεια εμπύρετων νοσημάτων,
2) σε άτομα που εμφάνισαν σημεία υπερευαισθησίας (έντονη τοπική ή γενική αντίδραση) σε προηγούμενη δόση του εμβολίου
3) σε άτομα με γνωστή υπερευαισθησία σε οποιοδήποτε συστατικό του εμβολίου.

ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Τοπικές: Πόνος, ελαφρά ερυθρότητα, οίδημα(πρήξιμο) και σκληρία στο σημείο της ένεσης εμφανίζονται συνήθως τις πρώτες 48 ώρες με συχνότητα που εξαρτάται από την αντιγονική ισχύ του εμβολίου τον αριθμό των δόσεων που προηγήθηκαν και την ηλικία του παιδιού.
Συστηματικές: Πυρετός >38°C, ανορεξία, ανησυχία, εμετοί, διάρροια και ασυνήθιστο κλάμα είναι οι ήπιες συστηματικές αντιδράσεις που παρατηρούνται μέσα σε 48 ώρες και υποχωρούν αυτόματα. Υπερευαισθησία σε οποιοδήποτε συστατικό του εμβολίου και σπάνια αναφυλαξία μπορεί να παρατηρηθεί και για το λόγο αυτό ο εμβολιαζόμενος πρέπει να παραμένει κάτω από ιατρική επίβλεψη για 30 λεπτά μετά τον εμβολιασμό.

ΠΟΤΕ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ

Χορηγείται ενδομυϊκά
· Σε βρέφη 2-24 μηνών στο μηρό
· Σε παιδιά άνω των 2 ετών στον δελτοειδή.
Σημείωση : Σε άτομα με αιμορραγική διαταραχή ή θροβοπενία χορηγείται υποδόρια, γιατί μπορεί στα άτομα αυτά να παρατηρηθεί αιμορραγία μετά από ενδομυίκή ένεση.

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ

Ανάλογα με την ηλικία έναρξης εμβολιασμού ισχύουν τα ακόλουθα:
1) Σε παιδιά <6 μηνών γίνονται τρεις δόσεις με μεσοδιάστημα 2 μηνών (π.χ. στο 2ο, 4ο, 6ο μήνα) και μια αναμνηστική δόση 12-15 μήνες μετά από την τελευταία δόση.
2) Σε παιδιά 7-12 μηνών γίνονται δύο δόσεις με μεσοδιάστημα 2 μηνών (π.χ. στο 7ο και 9ο μήνα) και μια αναμνηστική δόση 12-15 μήνες μετά από την τελευταία δόση.
3) Σε παιδιά 12 μηνών -5 ετών γίνεται μία μόνο δόση.
Μορφή- συσκευασία: Το εμβόλιο αποτελείται από γυάλινα φιαλίδια με ελαστκό πώμα που περιέχουν μία δόση εμβολίου σε λυόφιλη μορφή και επίσης γυάλινα φιαλίδια ή προγεμισμένη σύριγγα με στείρο διαλύτη (0,5 ml φυσιολογικός ορός). Οταν γίνεται η ανασύσταση του εμβολίου, η ενέσιμη δόση είναι 0,5 ml και περιέχει 10 μg κεκαθαρμένου πολυσακχαρίτη του ελύτρου ισοσθενικά συνδεδεμένο με περίπου 10 μg τοξοειδές του τετάνου (Act-Hib ή Hiberix) και πρέπει να ενίεται αμέσως.

ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ-ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

Διατηρείται σε θερμοκρασία 2-8 °C και σε σκοτεινό μέρος για 2 χρόνια το Hiberix και για 3 χρόνια το Act-Hib. Το λυόφιλο εμβόλιο δεν επηρεάζεται από την κατάψυξη, ενώ ο διαλύτης δεν πρέπει να καταψύχεται.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

1) Παρέχει προστασία από τον αιμόφιλο της γρίππης τύπου b στο 100% των εμβολιασθέντων 1 μήνα μετά την ολοκλήρωση της σειράς των εμβολιασμών.
2) Μπορεί να χορηγηθεί μαζί με το OPV ή IPV (εμβόλια για πολιομυελίτιδα) και με το εμβόλιο διφθερίτιδας-τετάνου-κοκκύτη, αλλά σε διαφορετικό σημείο και με διαφορετική σύριγγα.
3) Σε καμιά περίπτωση η πρωτεϊνη του τετάνου που περιέχει το Act-Hib ή το Hiberix δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον καθιερωμένο αντιτετανικό εμβολιασμό.
4) Το εμβόλιο χορηγείται σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό της ανοσοανεπάρκειας (AIDS), ενώ άτομα που υποβάλλονται σε ανοσοκατασταλτική θεραπεία ή έχουν ανοσοανεπάρκεια μπορεί να μην εμφανίσουν επαρκή ανταπόκριση.
5)Το εμβόλιο δεν προορίζεται για χρήση σε ενήλικες και επομένως δεν υπάρχουν πληροφορίες για την ασφαλή χρήση του στην κύηση και την λοχεία.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση