ακτινολογια και πεσμενα βλεφαρα | υπνωση ψυχολογια | νοσος αδαμαντιαδη behcet βικιπαίδεια | αδενοκαρκινωμα

Εμβόλιο παρωτίτιδας


Γενικά

To εμβόλιο της παρωτίτιδας είναι ένα εμβόλιο από ζωντανούς εξασθενημένους ιούς και παρέχει προστασία από την παρωτίτιδα. Αποτελείται από το ζωντανό εξασθενημένο στέλεχος Jeryl Lynn ή Urabe AM-9 του ιού της παρωτίτιδας που έχει καλλιεργηθεί σε κυτταρικές σειρές εμβρύου όρνιθας.. Κάθε δόση περιέχει 25 mcq νεομυκίνης. Δεν περιέχει συντηρητικά. Σορβιτόλη και υδρολυμένη ζελατίνη έχουν προστεθεί ως σταθεροποιητικοί παράγοντες. Κυκλοφορεί σε μονοδύναμο ή τριδύναμο (MMR ή PRIORIX).

Ενδείξεις

Προφύλαξη από την παρωτίτιδα σε άτομα που δεν έχουν αρρωστήσει μετά τον 15 μήνα.

Αντενδείξεις

Το εμβόλιο δεν πρέπει να γίνεται
- κατά την διάρκεια εμπύρετων νοσημάτων
- σε άτομα με υπερευαισθησία( στην νεομυκίνη
- σε εγκύους
- σε άτομα που έχουν εμφανίσει αναφυλακτοειδείς αντιδράσεις σε αυγά (το ιστορικό απλών αλλεργικών αντιδράσεων στο λεύκωμα του αυγού δεν αποτελεί αντένδειξη εμβολιασμού, ο οποίος γίνεται στο νοσοκομείο με ειδικές τεχνικές απευαισθητοποίησης)
- σε άτομα με ενεργό φυματίωση
- σε άτομα με λευχαιμία ή άλλα κακοήθη νοσήματα (εμβολιασμός γίνεται μετά την ύφεση της νόσου και συγκεκριμένα 3 μήνες μετά το τέλος της χημειοθεραπείας)
- σε άτομα με ανοσολογική ανεπάρκεια με εξαίρεση την ασυμπτωματική ή συμπτωματική λοίμωξη από τον ιό του AIDS, γιατί η φυσική νόσηση θα είναι πολύ βαριά και
- σε ασθενείς που παίρνουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία π.χ. κορτιζόνη (πάνω από 15 μέρες) ή υποβάλλονται σε ακτινοβολία.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Πόνος, ερυθρότητα και σκληρία στο σημείο της ένεσης, πυρετός (38 °C ή περισσότερο) και διόγκωση παρωτίδων είναι οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες. Σπάνια παρατηρούνται μηνιγγίτιδα (1 / 50.000-1.000.000 δόσεις) και εγκεφαλίτιδα (1/2.500.000 δόσεις), κατά κανόνα καλής πρόγνωσης. Το στέλεχος του ιού του εμβολίου Urabe AM-9 μπορεί να προκαλέσει μηνιγγονεγκεφαλίτιδα (1/1.000.000) με συχνότητα ασύγκριτα μικρότερη από εκείνη που προκαλεί η νόσος. Σπανιότερα μπορεί να παρατηρηθούν πονόλαιμος, εξάνθημα, πυρετικοί σπασμοί (κυρίως σε παιδιά με ιστορικό σπασμών), ναυτία, εμετοί, διάρροια, περιφερική λεμφαδενοπάθεια, θρομβοπενία, πορφύρα, κνίδωση, αναφυλαξία και αναφυλακτοειδείς αντιδράσεις, νευρική κώφωση και ορχίτιδα.

Πότε χορηγείται και πώς

Χορηγείται υποδόρια σε 2 δόσεις. Η πρώτη γίνεται σε ηλικία 15 μηνών (μέχρι τότε παρέχεται προστασία από τα μητρικά αντισώματα, που περνούν από τον πλακούντα στο έμβρυο) και η δεύτερη σε ηλικία 4-6 ετών κατά την Συμβουλευτική Επιτροπή για την εφαρμογή της Ανοσοποίησης (ACIP), ή σε ηλικία 11-12 ετών κατά την Αμερικάνικη Παιδιατρική Ακαδημία (ΑΑΡ). Ιδιαίτερα ενδείκνυται για τους επίνοσους ενήλικες, στους οποίους οι επιπλοκές της νόσου είναι συχνότερες.

Μορφή - συσκευασία

Το εμβόλιο αποτελείται από φιαλίδιο μιας δόσης με λυόφιλη σκόνη και διαλύτη 0,5 ml στείρο απεσταγμένο νερό. Οταν γίνεται η ανασύσταση του εμβολίου, η ενέσιμη δόση είναι 0,5 ml και περιέχει 5.000 μονάδες TCID50 (δόση μόλυνσης κυτταροκαλλιέργειας κατά 50%) ιού παρωτίτιδας.

Σταθερότητα - Συντήρηση

Διατηρείται σε θερμοκρασία 2-8 °C και σε σκοτεινό μέρος. Διατηρείται 6 εβδομάδες στους 22 °C και 1 εβδομάδα στους 37 °C. Πρέπει να χορηγείται εντός 8 ωρών από την ανασύστασή του.

Παρατηρήσεις

- Παρέχει προστασία στο 90-100% των εμβολιασμένων. Η διάρκεια ανοσίας φαίνεται να φθίνει με την πάροδο του χρόνου, γι’ αυτό συνιστάται επαναληπτική δόση του εμβολίου μαζί με το εμβόλιο της ιλαράς και της ερυθράς στα 12 χρόνια.
- Πρέπει να χορηγείται ένα μήνα πριν ή μετά την χορήγηση άλλων εμβολίων. Ωστόσο μπορεί να χορηγηθεί μαζί με το DTΡ (διφθερίτιδας - τετάνου - κοκκύτη), OPV ή IPV (εμβόλια για πολιομυελίτιδα) σε διαφορετικό σημείο και με διαφορετική σύριγγα.
- Το εμβόλιο αναβάλλεται για 3 μήνες αν έχει γίνει μετάγγιση αίματος ή έχει χορηγηθεί γ-σφαιρίνη. Για να εξασφαλίσουμε καλύτερη αποτελεσματικότητα δεν θα πρέπει να γίνει μετάγγιση αίματος ή να χορηγηθεί γ-σφαιρίνη για 2 τουλάχιστον εβδομάδες μετά από τον εμβολιασμό.
- Αν γίνει κατά λάθος ξανά εμβόλιο σε εμβολιασμένο άτομο δεν παρατηρούνται παρενέργειες. Αν γίνει εμβολιασμός και ακολουθήσει έκθεση στον ιό, προλαμβάνεται η νόσος, ενώ αν έχει προηγηθεί του εμβολιασμού η έκθεση στον ιό δεν προλαμβάνεται η νόσος, γιατί ο χρόνος επώασης της νόσου είναι μικρότερος από τον χρόνο παραγωγής αντισωμάτων.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.