Εμβόλιο τετάνου

Γενικά

To T είναι ένα εμβόλιο που παρέχει προστασία από τον τέτανο. Αποτελείται από 10 μονάδες Lf τοξοειδούς τετάνου προσροφημένα σε φωσφορικό αργίλιο..

Ενδείξεις

Προφύλαξη από τον τέτανο. Χορηγείται όταν δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το διπλό διφθερίτιδας τετάνου τύπου ενηλίκου λόγω αλλεργίας στο διφθεριτικό αντιγόνο. Παιδιά που καθυστέρησαν κάποια δόση συνεχίζουν κανονικά τον εμβολιασμό, ανεξάρτητα από το χρόνο καθυστέρησης.

Αντενδείξεις

Το εμβόλιο δεν πρέπει να γίνεται κατά την διάρκεια εμπύρετων νοσημάτων και σε περίπτωση εμφάνισης γενικευμένης αλλεργικής αντίδρασης σε προηγούμενη δόση.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Πόνος, ερυθρότητα, οίδημα (πρήξιμο) και σκληρία στο σημείο της ένεσης εμφανίζονται συνήθως τις πρώτες 48 ώρες. Σπανιότερα παρατηρούνται συστηματικές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως. γενικευμένη αλλεργική αντίδραση.

Πότε χορηγείται και πώς

Χορηγείται ενδομυϊκά. Για παιδιά κάτω των 6 ετών γίνεται στο 2ο, 4ο, 6ο, 12-15ο μήνα καθώς και στα 4-6 έτη και μετά ακολουθούν αναμνηστικές δόσεις κάθε 10 χρόνια. Σε μεγαλύτερα των 7 ετών παιδιά γίνεται βασικός εμβολιασμός με τρείς δόσεις (1η δόση κατά την πρώτη επίσκεψη, 2η δόση 2 μήνες μετά την 1η επίσκεψη και 3η δόση 6 μήνες μετά την 1η επίσκεψη) και μετά ακολουθεί μια αναμνηστική δόση κάθε 10 χρόνια. Αν το παιδί έχει διακόψει ή καθυστερήσει κάποια δόση, ο εμβολιασμός συνεχίζεται κανονικά.

Μορφή – συσκευασία

Το εμβόλιο αποτελείται από φύσιγγες μιας δόσης με στείρο εναιώρημα 0,5 ml.

Σταθερότητα – Συντήρηση

Διατηρείται σε θερμοκρασία 2-8 °C και σε σκοτεινό μέρος. Πρέπει να αποφεύγεται η κατάψυξη.

Παρατηρήσεις

– Παρέχει προστασία για τον τέτανο στο 96% των εμβολιασθέντων μετά την 3η δόση.
– Μπορεί να χορηγηθεί μαζί με το OPV ή IPV (εμβόλια για πολιομυελίτιδα), το ΙΕΠ (ιλαράς- ερυθράς -παρωτίτιδας), συνδεδεμένο εμβόλιο του αιμ’οφιλου της γρίππης (Act-Hib ή Hiberix ή Hibtitter) και της ηπατίτιδας Β (Engerix ή Recombivax) σε διαφορετικό σημείο και με διαφορετική σύριγγα.
– Σε άτομα με ανοσοκαταστολή η ανοσολογική απάντηση είναι ελαττωμένη.
– Η προφύλαξη από τον τέτανο ατόμων με μικρό ή μεγάλο τραυματισμό περιλαμβάνει τα ακόλουθα.

ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΕΤΑΝΟ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥ

Εμβόλιο τετάνου

* Εκτός αν έχουν περάσει περισσότερα από 10 χρόνια από την τελευταία δόση.

** Εκτός αν έχουν περάσει περισσότερα από 5 χρόνια από την τελευταία δόση.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση