Το κάπνισμα αιτία εμφάνισης καρκίνου στο πάγκρεας

Το κάπνισμα αιτία εμφάνισης καρκίνου στο πάγκρεαςTο κάπνισμα αποτελεί την κυριότερη αιτία εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος, σε άτομα χωρίς γενετική προδιάθεση, ενώ τα περιστατικά θα μειώνονταν κατά 30 – 40%, στα άτομα με γενετική προδιάθεση, αν σταματούσαν αυτή την βλαβερή συνήθεια. Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους και εμφανίζεται πλέον και σε νεότερες, από ότι στο παρελθόν ηλικίες, δηλαδή μεταξύ 40 και 50 χρόνων. Στην Ελλάδα ο καρκίνος του παγκρέατος εμφανίζεται με συχνότητα 8 έως 10 περιστατικών ανά 100.000 κατοίκους και παρατηρείται αύξηση, με συνέπεια η πάθηση να καταλαμβάνει την πέμπτη θέση μεταξύ των άλλων καρκίνων, σε συχνότητα εμφάνισης.

Στη θωράκιση του οργανισμού, από τον καρκίνο του παγκρέατος, συμβάλει και η σωστή διατροφή, με μείωση των τροφών που είναι πλούσια σε λιπαρά και λεύκωμα και αύξηση αυτών που περιλαμβάνει η μεσογειακή διατροφή (φρούτα, λαχανικά όσπρια, ψάρια κ.α).

Τα παραπάνω στοιχεία παρέθεσε μιλώντας στο ΑΠΕ ο διευθυντής της Δ΄ Παθολογικής Κλινικής του ΑΠΘ καθηγητής Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης ο οποίος είναι πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του 2ου συνεδρίου παγκρεατολογίας, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, στις 11 και 12 Ιανουαρίου.

Από το σύνολο των ατόμων που νοσούν από καρκίνο του παγκρέατος μόνο το 18% έως 20% επιδέχεται εγχειρητική θεραπεία και από το ποσοστό αυτό μόνο το 5% φτάνουν τα πέντε χρόνια ζωής, ενώ τα υπόλοιπα περιστατικά καταλήγουν πριν περάσουν 2 χρόνια από την εγχείρηση.

Στο 85% των περιπτώσεων η διάγνωση γίνεται όταν πλέον ο καρκίνος είναι προχωρημένος και το διάστημα επιβίωσης περιορίζεται σε 6 έως 8 μήνες.

Οπως επεσήμανε ο κ. Αρβανιτάκης αν και η τεχνολογική εξέλιξη έχει βοηθήσει κατά πολύ την έρευνα για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος, το πρόβλημα είναι ότι το πάγκρεας δεν είναι προσπελάσιμο όπως είναι το ήπαρ και έτσι δεν μπορεί να γίνει βιοψία προκειμένου να διευκολυνθεί η έγκαιρη διάγνωση.

Σήμερα, πρόσθεσε ο κ. Αρβανιτάκης, χάρη στη μέτρηση ορμονών και τη ραδιοϊσοτοπική εξέταση με υποδοχείς σωματοστατίνης καθίσταται πιο εύκολη η διάγνωση και κατά συνέπεια η θεραπευτική αντιμετώπιση.

Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν οι νεότερες εξελίξεις στη διάγνωση των ενδοκρινών όγκων του παγκρέατος, οι μισοί από τους οποίους είναι καρκινικής φύσης.

Αναφερόμενος στην παγκρεατίτιδα, η οποία στην Ελλάδα εμφανίζεται με συχνότητα 60 – 80 περιπτώσεων ανά 100.000 άτομα ετησίως, ο κ Αρβανιτάκης είπε ότι είναι ένα συχνό πρόβλημα και ότι στη χώρα μας οφείλεται κυρίως στη χολολιθίαση, ενώ στην Ευρώπη και την Αμερική στην υπερκατανάλωση αλκοόλ.

Η αντιμετώπιση εξαρτάται από την βαρύτητα της νόσου, ενώ η θνησιμότητα στα βαριά περιστατικά φτάνει το 10%.

Ένα άλλο θέμα που θα συζητηθεί στο συνέδριο είναι οι μέθοδοι της έγκαιρης διάγνωσης της κληρονομικής παγκρεατίτιδας, που εμφανίζεται στα παιδιά και που εξελίσσεται σταδιακά σε χρόνια παγκρεατίτιδα ή σε καρκίνο του παγκρέατος.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία της Α’ Προπαιδευτικής Κλινικής του πανεπιστημίου Αθηνών, της Δ’ Παθολογικής Κλινικής του ΑΠΘ και της Α’ Χειρουργικής Κλινικής του πανεπιστημίου Θράκης.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση