Βελονισμός: Μια ευεργετική θεραπεία

Ο βελονισμός έχει καθιερωθεί διεθνώς σαν ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό σύστημα.

Γράφει ο Κυριακάκης Αθανάσιος, Πνευμονολόγος – Βελονιστής συνεργάτης του doctoranytime.gr 

Ο βελονισμός είναι μια θεραπευτική τεχνική από την αρχαιότητα, που οι ρίζες της φτάνουν στο 4000π.χ. Η χώρα προέλευσης είναι η Κίνα. Στο Βελονισμό οι βελόνες τοποθετούνται σε ειδικά σημεία του σώματος, γνωστά σας «σημεία βελονισμού» με σκοπό:

  • Να θεραπεύσουμε διάφορες παθήσεις.
  • Να ανακουφίσουμε τον άρρωστο από βασανιστικά συμπτώματα.
  • Να προλάβουμε την εκδήλωση μιας ασθένειας.
  • Να τονώσουμε και να αναζωογονήσουμε γενικά τον οργανισμό.
  • Να σταματήσουμε τον οξύ ή χρόνιο πόνο.
  • Να ελαττώσουμε τα φάρμακα σε μια χρόνια πάθηση.
  • Να καταπολεμήσουμε την παχυσαρκία, το κάπνισμα, τον αλκοολισμό.
  • Να περιορίσουμε το θεραπευτικό αδιέξοδο που συναντάμε συχνά σε χρόνιες εκφυλιστικές παθήσεις.

Ο βελονισμός έχει καθιερωθεί διεθνώς σαν ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό σύστημα. Στερείται παρενεργειών και είναι εντελώς ακίνδυνος όταν εφαρμόζεται από σωστά εκπαιδευμένους ιατρούς που αυστηρά τηρούν τους κανόνες εφαρμογής του. Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται είναι μιας χρήσεως ή ατομικές και αποστειρώνονται σε χειρουργικό κλίβανο, όπως ακριβώς τα χειρουργικά εργαλεία.

Ο βελονισμός βασίζεται στην ύπαρξη της ενέργειας που μας περιβάλλει και ονομάζεται ΤΣΙ. Το ΤΣΙ αποτελείται από δύο πόλους: Το ΓΙΝ και το ΓΙΑΓΚ. Η ισορροπία τους φέρνει σωματική και πνευματική υγεία, ενώ η διαταραχή της ισορροπίας τους εκδηλώνεται με ασθένεια. Το ΤΣΙ -η ενέργεια- μέσα μας ρέει σε προκαθορισμένα κανάλια, τους μεσημβρινούς. Πάνω στους μεσημβρινούς και σε συγκεκριμένα σημεία υπάρχουν τα 365 κλασσικά σημεία του βελονισμού.

Τα σημεία του βελονισμού διακρίνονται σε αυτά που δρουν τοπικά, σε όλο το σώμα και στην ψυχική σφαίρα. Παράλληλα με το σωματοβελονισμό γίνεται ωτοβελονισμός, βελονισμός των πτερυγίων του αυτιού. Η διάρκεια της θεραπείας του βελονισμού κυμαίνεται από 25-30 λεπτά. Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται είναι πάρα πολύ λεπτές με διάμετρο χιλιοστών και δεν πονούν. Ο βελονισμός στην Ελλάδα έχει αναγνωριστεί ως ιατρική πράξη (Υπουργείο Υγείας 21/2/1980 Αρ.Πρωτ.547/44/1191).

Ο βελονισμός έχει εφαρμογές σε πολλές παθήσεις. Πρώτα όμως ο ασθενής θα πρέπει να εξεταστεί από ιατρό για την πάθησή του και να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις. Τα φάρμακα δεν αποτελούν αντένδειξη για το βελονισμό. Μερικά παραδείγματα εφαρμογών βελονισμού: διακοπή καπνίσματος, παχυσαρκία, άγχος, στρες, αϋπνίες, πονοκέφαλοι, ημικρανίες, αυχενικό σύνδρομο, οσφυαλγία, ισχιαλγία, γοναλγίες, οστεοαρθρίτιδες, ωμαλγίες, κολίτιδες, δυσκοιλιότητα, έλκος στομάχου, γαστρίτιδες, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, πόνοι περιόδου, ιγμορίτιδα, παρέσεις νεύρων, συμπτώματα από εμμηνόπαυση και πολλά άλλα. Ανάλογα με την ασθένεια γίνονται 10-15 συνεδρίες, συνήθως 2 φορές την εβδομάδα. Ο βελονισμός δεν παρουσιαζει καμιά παρενέργεια και έχει μόνο ευεργετικά αποτελέσματα!

Διαβάστε επίσης