πολυποδας εντερο φλεγμονη πυρετος | αντιογονο | εξαρθρωση γναθου | ιριδοκυκλιτιδα σε σκυλους

Ψωριασική αρθρίτιδα


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Φλεγμονώδης αρθρίτιδα, που συνδέεται με την ψωρίαση δέρματος ή νυχιών και ανήκει στην ομάδα των οροαρνητικών σπονδυλαρθροπαθειών.

Παθογένεια

Εμφανίζεται στο 10-20% των ασθενών με ψωρίαση. Η αιτιολογία είναι άγνωστη. Διάφοροι ανοσολογικοί παράγοντες που εμπλέκονται στην παθογένεια της ψωρίασης, φαίνεται ότι συμμετέχουν στην εμφάνιση της αρθρίτιδας.

Πρόληψη

Δεν είναι δυνατή. Θεωρείται πάντως, ότι η επιτυχής αντιμετώπιση των δερματικών βλαβών, μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση της αρθρίτιδας ή να την οδηγήσει σε ύφεση.

Κλινική εικόνα

Στο 80% των περιπτώσεων, η εμφάνιση της ψωρίασης προηγείται χρονικά, αυτή της αρθρίτιδας. Στο υπόλοιπο 20% όμως, η αρθρίτιδα εμφανίζεται πριν από τις δερματικές βλάβες. Η ψωριασική αρθρίτιδα είναι 5 φορές πιο συχνή σε ασθενείς με βαριές δερματικές, ψωριασικές βλάβες. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, είναι δυνατόν, μία και μόνη δερματική βλάβη ψωρίασης, να συνοδεύεται από ανεξήγητη αρθρίτιδα ή οι αρθρικές εκδηλώσεις, να εμφανίζονται μετά την υποχώρηση των δερματικών.

Μερικές φορές, οι ψωριασικές αλλοιώσεις των νυχιών είναι το μόνο σύμπτωμα. Η ψωριασική αρθρίτιδα εμφανίζεται με τις εξής μορφές:
- Αρθρίτιδα της σπονδυλικής στήλης (σπονδυλίτιδα) και των ιερολαγόνιων αρθρώσεων, με αποτέλεσμα, ο ασθενής να παραπονείται συνήθως για οσφυαλγία. 50 % των ασθενών αυτών εμφανίζουν θετικό στο αίμα το αντιγόνο ιστοσυμβατότητας HLA B27.
- Συμμετρική πολυαρθρίτιδα τύπου ρευματοειδούς με αρνητικό το ρευματοειδή παράγοντα.
- Ασύμμετρη ολιγοαρθρίτιδα που είναι και η πιο συχνή μορφή.
- Αρθρίτιδα των άπω μεσοφαλαγγικών αρθρώσεων των χεριών, που συχνά συνοδεύεται με αλλοιώσεις των νυχιών.
- Βαριά παραμορφωτική αρθρίτιδα με οστεόλυση.

Όταν υπάρχει κλινική υποψία ψωριασικής αρθρίτιδας, οι δερματικές βλάβες πρέπει να αναζητώνται, εκτός από τα εμφανή σημεία του δέρματος, (γόνατα, αγκώνες), στον ομφαλό, στο τριχωτό του κεφαλιού, στο δέρμα του πρωκτού και στα πτερύγια των αυτιών.
Από τις παραπάνω μορφές ψωριασικής αρθρίτιδας, η πρώτη που αφορά την προσβολή της σπονδυλικής στήλης και των ιερολαγόνιων αρθρώσεων, είναι εκείνη που μοιάζει με τις άλλες οροαρνητικές σπονδυλαρθροπάθειες.

Εκτός από τις εκδηλώσεις από το δέρμα, η ψωριασική αρθρίτιδα, είναι δυνατόν να συνοδεύεται από αλλοιώσεις των νυχιών και από προσβολή των ματιών (ιρίτιδα, επιπεφυκίτιδα).

Διάγνωση

Εργαστηριακά ευρήματα:
- Αύξηση της ταχύτητας καθίζησης των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
- Αύξηση της τιμής του ουρικού οξέος στο αίμα.
- Ρευματοειδής παράγοντας και αυτοαντισώματα δεν ανιχνεύονται στον ορρό των πασχόντων.
- Θετικό το HLA B27, στο 50% των πασχόντων που εμφανίζουν τη μορφή της σπονδυλίτιδας.
- Ακτινολογικά ευρήματα συμβατά με αρθρίτιδα των προσβεβλημένων αρθρώσεων.

Αντιμετώπιση

Μεγάλη σημασία έχει η επιτυχής αντιμετώπιση των δερματικών βλαβών της ψωρίασης. Φαίνεται ότι σε αυτή την περίπτωση, είναι δυνατό να υποχωρήσουν και οι εκδηλώσεις από τις αρθρώσεις.
- Για την ψωρίαση έχουν χρησιμοποιηθεί: φωτοχημειοθεραπεία (PUVA), ρετινοειδή, μεθοτρεξάτη, κυκλοσπορίνη
- Για την ψωριασική αρθρίτιδα έχουν χρησιμοποιηθεί: μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, χρυσός, σουλφασαλαζίνη.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.