νεκρωση πολφου | ερυθροπλακια αντιμετωπιση | φυματίωση συμπτώματα | ηπατικη ανεπαρκεια

Γενικές αρχές της θεραπείας του διαβητικού


Η θεραπευτική προσέγγιση του ασθενούς με σακχαρώδη διαβήτη περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια: 1. Αρχική εκτίμηση του ασθενούς – οικογενειακό και ατομικό αναμνηστικό, η ύπαρξη ή όχι παραγόντων που αυξάνουν τον καρδιακό κίνδυνο, η λήψη φαρμάκων, η ύπαρξη ή όχι παχυσαρκίας, είναι παράγοντες που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στις θεραπευτικές αποφάσεις. 2. Εκπαίδευση του ασθενούς –θα πρέπει ο ασθενής να είναι ενήμερος για την φύση της νόσου, για τις πιθανές οξείες και χρόνιες επιπλοκές του διαβήτη, για τον έλεγχο της ημερήσιας δραστηριότητας και δίαιτας, για την προσεκτική εκτέλεση λειτουργιών, όπως είναι η προσωπική υγιεινή και η τακτή μέτρηση της γλυκόζης αίματος. Ο ασθενής θα πρέπει να κατανοήσει ότι ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα νόσημα που θα φέρει ισοβίως και ότι θα πρέπει να μάθει να ζει με αυτό.
Οι βασικοί άξονες της θεραπείας για κάθε διαβητικό ασθενή στηρίζονται στο τρίπτυχο : δίαιτα – άσκηση – χορήγηση φαρμακευτικών σκευασμάτων.
Η δίαιτα καθορίζεται πάνω σε ατομική βάση για την αντιμετώπιση των αναγκών κάθε τύπου διαβήτη : περιορισμός των θερμίδων για τους παχύσαρκους ασθενείς και κανονικά κατανεμημένα γεύματα με κολατσιό πριν από τον ύπνο, για τους ασθενείς που λαμβάνουν υπογλυκαιμικούς παράγοντες.
Η άσκηση και η αυξημένη μυϊκή δραστηριότητα θα πρέπει να ενθαρρύνεται σε κάθε διαβητικό ασθενή ως επικουρικό μέτρο της δίαιτας και της θεραπείας με φαρμακευτικά σκευάσματα.
Η έντονη μυϊκή δραστηριότητα θα πρέπει να συνοδεύεται από προσαρμογή στην δίαιτα και στη δοσολογία της ινσουλίνης, καθ’ ότι η σωματική δραστηριότητα αυξάνει την αποτελεσματικότητα της ινσουλίνης, καθώς και την χρησιμοποίηση του λίπους και των υδατανθράκων.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.