οστεομα | αρρυθμιες καρδιας | υπακάνθιος μυς | αρθριτιδα στον ωμο | τσιμπηματα στην καρδια | γατες ουρηθρα

Αμφισβητούνται τα οφέλη της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασηςΥπό αμφισβήτηση τίθενται τα οφέλη της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης, καθώς σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ενωσης, η μεγαλύτερη έρευνα που γίνονταν στις ΗΠΑ, σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους από την συγκεκριμένη αγωγή, διεκόπη γιατί οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι κίνδυνοι υπερίσχυαν των ωφελημάτων. Η είδηση αυτή προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία, με συνέπεια, όπως μεταδίδει το BBC, Βρετανοί ειδικοί να εκδόσουν καθησυχαστική ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία οι γυναίκες που λαμβάνουν την αγωγή δεν πρέπει να την διακόψουν, αλλά να συμβουλευτούν τον γιατρό τους.

Στη συγκεκριμένη μελέτη, η οποία θα ολοκληρωνόταν το 2005, συμμετείχαν 16.600 γυναίκες ηλικίας 50 έως και 79 ετών, εκ των οποίων στις μισές περίπου χορηγείτο θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης και στις υπόλοιπες εικονικό σκεύασμα (placebo).

Η θεραπεία αυτού του είδους θεωρείτο ότι είχε διάφορα οφέλη. Κατ΄ αρχήν ανακούφιζε από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως εξάψεις και αϋπνία, ενώ σε βάθος χρόνου μείωνε τον αριθμό των καταγμάτων που οφείλονταν στην οστεοπόρωση και προστάτευε από τις καρδιοπάθειες.

Τα πρώτα αποτελέσματα όμως της έρευνας (μετά από πέντε χρόνια παρακολούθησης των γυναικών που συμμετείχαν) ήταν αρνητικά. Αν και ο αριθμός των καταγμάτων λόγω οστεοπόρωσης ήταν μικρότερος, οι γυναίκες που λάμβαναν την θεραπεία, είχαν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν θρομβώσεις στα κάτω άκρα και στους πνεύμονες, ενώ διέτρεχαν και υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.

Από την άλλη πλευρά, όπως επισημαίνεται, οι κίνδυνοι αυτοί δεν ήταν ιδιαίτερα αυξημένοι, δεν αφορούσαν τις γυναίκες που έπαιρναν την θεραπεία για διάστημα μικρότερο των πέντε χρόνων και αφορούσαν το συγκεκριμένο σκεύασμα οιστρογόνων και προγεστίνης. Οι γυναίκες συνεπώς δεν θα πρέπει να πανικοβληθούν, αλλά απλά να συζητήσουν το θέμα με τον γιατρό τους.

Το ίδιο καθησυχαστικοί ήταν και οι Βρετανοί ειδικοί στην ανακοίνωση τους, καλώντας τις Βρετανίδες που ακολουθούν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης να μην την διακόψουν και εφόσον ανησυχούν, να συμβουλευτούν τον γιατρό τους.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.