Σε πλήρη ετοιμότητα οι υγειονομικές αρχές λόγω καύσωνα

Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί για όσες ημέρες διαρκέσουν οι υψηλές θερμοκρασίες το Εθνικό Σύστημα Αμεσης Βοήθειας και όλες οι υγειονομικές μονάδες της χώρας, σύμφωνα με εγκύκλιο που έστειλε το υπουργείο Υγείας στους προέδρους των περιφερειακών Συμβουλίων Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής τόνισε, σε δηλώσεις του κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας του ”Αττικού Νοσοκομείου”, ότι έχουν ληφθεί εγκαίρως και εφαρμόζονται πλήρως όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Ο αρμόδιος υφυπουργός, κ. Ε. Νασιώκας, εξήγησε ότι υπάρχει ετοιμότητα για την αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων από υψηλές θερμοκρασίες και πρόσθεσε ότι, φέτος έχουν αυξηθεί σημαντικά οι κλιματιζόμενοι χώροι στα νοσοκομεία.

Ο κ. Νασιώκας κάλεσε τους πολίτες να λαμβάνουν όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα θερμοπληξίας. Στην εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιο που έστειλε το υπουργείο Υγείας στις κατά τόπους διευθύνσεις της χώρας αναφέρει μια σειρά μέτρων για την πρόληψη παθολογικών καταστάσεων από υψηλές θερμοκρασίες.

Τα κυριότερα είναι τα εξής: Να αποφεύγεται η άσκοπη έκθεση στο ηλιακό φως, να αναζητούνται σκιερά μέρη και να χρησιμοποιούνται ανοιχτόχρωμα ρούχα με ανοιχτό λαιμό, να αποφεύγεται η βαριά σωματική εργασία, να γίνεται κατανάλωση άφθονων υγρών κυρίως νερού, να αποφεύγονται τα οινοπνευματώδη ποτά, η διατροφή να περιλαμβάνει κυρίως φρούτα, λαχανικά και να περιορίζονται τα λιπαρά, να γίνονται συχνά ντους, τα νεογνά να ντύνονται όσο το δυνατόν πιο ελαφρά με χέρια και πόδια ελεύθερα.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται τα άτομα που ανήκουν στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου όπως οι ηλικιωμένοι, τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα όπως καρδιοπάθειες νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες και άλλα, ενώ είναι σημαντικό όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγος παίρνουν φάρμακα όπως είναι τα διουρητικά , τα αντιχοληνεργικά, τα ψυχοφάρμακα τα αντιθλιπτικά, τα ορμονούχα αυτή την περίοδο να συμβουλεύονται τον γιατρό τους καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο ελάττωσης της δοσολογίας.

Οταν η θερμοκρασία ξεπεράσει ορισμένα ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό όρια και υπάρχει άπνοια και υγρασία στο περιβάλλον μπορεί η παράταση των φαινομένων αυτών να επιδράσει τόσο καταλυτικά στον ανθρώπινο οργανισμό που να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο επισημαίνει στην εγκύκλιό του το υπουργείο Υγείας.

Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της πίεσης, ναυτία, εμετοί και ταχυπαλμία.

Στις πιο σοβαρές μορφές που το άτομο έχει υποστεί θερμοπληξία τα συμπτώματα είναι αυξημένη θερμοκρασία του σώματος, σπασμοί, διάρροια , διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος και απουσία εφίδρωσης.

Στη συνέχεια μπορεί να επέλθει έμφραγμα του μυοκαρδίου και θάνατος. Γι’ αυτό το υπουργείο Υγείας ζητά από τις κατά τόπους υπηρεσίες υγείας να ενημερώσουν το κοινό ώστε, όταν παρουσιάζονται τα παραπάνω συμπτώματα να τίθενται σε ετοιμότητα το κέντρο άμεσης βοήθειας και τα νοσοκομεία, και να μεταφέρουν τα άτομα αυτά εσπευσμένα σε κλιματιζόμενους χώρους των νοσοκομείων.

Οσον αφορά τις πρώτες βοήθειες στις ακραίες αυτές καταστάσεις θερμοπληξίας θα πρέπει άμεσα να ελαττωθεί η θερμοκρασία του σώματος, να βγάζουμε τα ρούχα, να τοποθετούμε παγοκύστες ή κρύα επιθέματα στους βουβώνες και στις μασχάλες και να γίνεται ντους με κρύο νερό.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση