Θεραπεία του παιδικού άσθματος

Το 1/3 των παιδιών σε όλο τον κόσμο υποφέρει σήμερα από άσθμα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, ενώ στις ΗΠΑ, πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες έδειξαν ότι το 5,8% των παιδιών κάτω των 5 ετών έχουν άσθμα. Παρατηρείται δηλαδή μία αύξηση 160% σε σχέση με το 1980. Σήμερα, μία νέα φαρμακευτική ουσία η μοντελουκάστη, μπορεί να χορηγηθεί σε δισκίο μόνο μία φορά την ημέρα και να βελτιώσει σημαντικά τις παραμέτρους του άσθματος σε παιδιά. Η σχετική ανακοίνωση έγινε προσφάτως στη διάρκεια του 11ου Ετήσιου Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας που διεξήχθη στο Βερολίνο στις 9-13 Σεπτεμβρίου.

Το παιδικό άσθμα αρχίζει συνήθως στα πρώτα χρόνια της ζωής. Σε περισσότερο από το 30% των ασθενών “εισβολή” των συμπτωμάτων παρατηρείται πριν την ηλικία των 2 ετών και το 80% των ασθενών εμφανίζει συμπτώματα πριν την ηλικία των 3 ετών.

Μετά την ηλικία των 12 ετών η συχνότητα του άσθματος μειώνεται στο 6% περίπου, ενώ το 6,5% των ατόμων άνω των 70 ετών έχει άσθμα ή ιστορικό άσθματος.

Μεταξύ των παιδιών με άσθμα, τα αγόρια ξεπερνούν τα κορίτσια. Αλλά αυτή η διαφορά χάνεται στα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης και επανέρχεται στην τρίτη ηλικία, όπου το άσθμα είναι και πάλι συχνότερο στους άντρες απ΄ ότι στις γυναίκες (5,1% έναντι 1,8%).

Στο Λονδίνο, απώλεια σχολικών ωρών λόγω άσθματος έχει αναφερθεί στο 12% των παιδιών και υπολογίζεται σε 30 ημέρες απουσίας ανά παιδί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Στις ΗΠΑ, χαμένες σχολικές ημέρες καταγράφονται περισσότερες από 10 εκατομμύρια κάθε χρόνο συνολικά.

Η μείωση της παραγωγικότητας από εργαζόμενους γονείς οι οποίοι περιθάλπουν τα παιδιά τους που χάνουν το σχολείο λόγω άσθματος, υπολογίζεται σε 1 δισεκατομμύριο δολλάρια ανά έτος!

Παράλληλα, τα παιδιά με άσθμα μπορεί να βρίσκονται σε διπλάσιο κίνδυνο δυσκολίας στη μάθηση και, σε οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, έχουν διπλάσια πιθανότητα αποτυχίας στο σχολείο σε σύγκριση με τα άλλα υγιή παιδιά.

Το άσθμα είναι μία νόσος που μπορεί να ελεγχθεί με φαρμακευτική θεραπεία. Παρά τη διαθεσιμότητα πολλών αποτελεσματικών φαρμάκων, η συχνότητα του άσθματος αυξάνει ραγδαία παγκοσμίως και πολλοί διαγνωσμένοι ασθενείς δεν ελέγχονται, σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες για την αντιμετώπιση της νόσου.

Πέρα από το πρόβλημα του ανεπαρκούς ελέγχου , υπάρχει και το πρόβλημα της αποτυχίας των ασθενών να συμβιβαστούν με τα δοσολογικά σχήματα της θεραπείας τους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μελετών, μόνο το 50% των ασθματικών ασθενών, κυρίως των παιδιών , παίρνουν τη θεραπεία τους με εισπνεόμενα φάρμακα σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού τους.

Σήμερα, μετά από 25 χρόνια, ήρθε μία νέα κατηγορία φαρμακευτικών ουσιών για την αντιμετώπιση του άσθματος να προστεθεί στη φαρέτρα του ιατρικού κόσμου.

Η νέα αυτή κατηγορία είναι οι ανταγωνιστές των λευκοτριενίων, με πρώτο εκπρόσωπο την ουσία μοντελουκάστη. Σύμφωνα με μελέτες, η ουσία είναι αποτελεσματική σε ένα ευρύ φάσμα ασθενών, όπως σε αυτούς που δεν ελέγχονται επαρκώς με εισπνεόμενα στεροειδή, σε ασθενείς με άσθμα μετά από άσκηση, όπως και σε παιδιά ηλικίας 6-14 ετών.

Το πιο εμφανές πλεονέκτημα της μοντελουκάστης είναι ότι το φάρμακο είναι φτιαγμένο ειδικά για παιδιά. Η παιδιατρική μορφή των 5mg διατίθεται σε μασώμενα δισκία με γεύση κερασιού.

Νέα κλινικά στοιχεία που παρουσιάσθηκαν κατά τη διάρκεια του 11ου Ετήσιου Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, έδειξαν ότι η θεραπεία με τη χορήγηση ενός δισκίου μοντελουκάστης 4mg, χορηγούμενου μία φορά την ημέρα, βελτιώνει σημαντικά τα συμπτώματα του άσθματος κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως βήχας, συριγμός, δυσκολία στην αναπνοή και περιορισμό των δραστηριοτήτων σε παιδιά 2-5 ετών, που είναι δύσκολο να λάβουν αγωγή.

Στους ασθενείς με συμπτώματα άσθματος κατά τη διάρκεια της νύχτας (βήχας), η χορήγηση της μοντελουκάστης πέτυχε σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση