Νέες πρωτοποριακές θεραπείες κατά του άσθματος

Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα από τη χρήση νέων πρωτοποριακών θεραπειών για την καταπολέμηση του άσθματος, τα κρούσματα του οποίου παρουσιάζουν σημαντική αύξηση, τόσο στη χώρα μας, όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Περίπου το 5,5% των Ελλήνων πάσχουν από βρογχικό άσθμα, ενώ το κόστος αντιμετώπισης της πάθησης στη χώρα μας αγγίζει τα 30 δις ετησίως.

Οι νέες φαρμακευτικές αγωγές επιτρέπουν στους πάσχοντες με άσθμα να αθλούνται, να εργάζονται και να ζουν μια φυσιολογική ζωή.

Eπειτα από χρόνια μελετών οι ερευνητές γνωρίζουν πλέον πως το βρογχικό άσθμα είναι μία χρόνια φλεγμονώδης νόσος των βρόγχων, που χαρακτηρίζεται από κυτταρική φλεγμονή. Ως εκ τούτου αντί να αρκούνται σε ανακουφιστικές θεραπείες των συμπτωμάτων, στρέφουν πλέον τις προσπάθειές τους στην καταπολέμηση της φλεγμονής αυτής με νέα «όπλα», όπως είναι ο συνδυασμός των ουσιών βουδεσονίδης (αντιφλεγμονώδες κορτικοστεροειδές) και φορμοτερόλης (ταχείας και μακράς διάρκειας δράσης βρογχοδιασταλτικό), που αποδεικνύεται πολύ πιο αποτελεσματικός από τη χορήγηση των δύο ουσιών ξεχωριστά.

Η νέα αυτή εισπνεόμενη με συσκευή turbuhaler θεραπεία κατά του άσθματος βελτιώνει σημαντικά τον έλεγχο της νόσου σε ασθενείς, που προηγουμένως ελάμβαναν μόνο κορτικοστεροειδή για την αντιμετώπισή του, όπως τόνισαν σε συνέντευξη τύπου οι αναπληρωτές καθηγητές πνευμονολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ. Λ. Σιχλετίδης και κ. Δ. Γκιουλέκας, ο αναπληρωτής καθηγητής παιδιατρικής πνευμονολογίας Α.Π.Θ., κ. Ι. Τσανάκας και η λέκτορας πνευμονολογίας Α.Π.Θ. κ. Δ. Παπακώστα με την ευκαιρία επιστημονικής εκδήλωσης για τη θεραπεία του άσθματος, που έγινε στη Θεσσαλονίκη.

Θεμέλιος λίθος της αντιασθματικής θεραπείας είναι η εισπνεόμενη κορτιζόνη με την έντονη αντιφλεγμονώδη δράση της. Η ευρεία εφαρμογή της την τελευταία 20ετία άλλαξε ριζικά τη φυσική ιστορία του άσθματος. Ένα από τα εισπνεόμενα φάρμακα κορτιζόνης είναι η βουδεσονίδη, που παρουσιάζει δοκιμασμένη και αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα με σημαντική ασφάλεια και χωρίς τις γνωστές ανεπιθύμητες ενέργειες της κορτιζόνης, που λαμβάνεται από το στόμα.

Από την πλευρά της η φορμοτερόλη, από μελέτες σε ασθματικούς ασθενείς, αποδείχτηκε ότι προκαλεί αύξηση της μέγιστης εκπνευστικής ροής και μείωση των συμπτωμάτων. Ιδιαίτερα προστατεύει από το νυχτερινό άσθμα και από το άσθμα μετά από άσκηση.

Επομένως η συγχορήγηση εισπνεόμενων κορτικοειδών (αντιφλεγμονώδη) και βρογχοδιασταλτικών μακράς διάρκειας αποτελούν τη θεραπεία πρώτης επιλογής για τους ασθενείς με άσθμα, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία και τις διεθνείς οδηγίες για τη θεραπεία του άσθματος. Πολλές και σημαντικές κλινικές μελέτες, τόνισαν οι ομιλητές, τεκμηριώνουν τα οφέλη της συγχορήγησης βουδεσονίδης και φορμοτερόλης όσον αφορά τον έλεγχο του άσθματος. Οι μελέτες αυτές έχουν δείξει ότι η συγχορήγηση των δύο αυτών ουσιών μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης ήπιων και σοβαρών ασθματικών παροξυσμών, βελτιώνει τον έλεγχο του άσθματος και την πνευμονική λειτουργία χορηγώντας μικρότερες δόσεις εισπνεόμενων στεροειδών. Αρα υπήρξε ισχυρό επιστημονικό αλλά και κλινικό υπόβαθρο για τη δημιουργία ενός σκευάσματος που περιέχει και τις δύο δραστικές ουσίες σε μία συσκευή.

Οι δύο αυτές ουσίες είναι ένας μοναδικός συνδυασμός για περισσότερα δοσολογικά σχήματα. Η δοσολογία του μπορεί να προσαρμόζεται ανάλογα με τις αυξομειώσεις των συμπτωμάτων του άσθματος. Έτσι, παρέχεται η δυνατότητα στον γιατρό να προσαρμόζει τη δοσολογία με βάση τις ανάγκες του κάθε ασθενή και το μεταβλητό χαρακτήρα της νόσου με την ίδια πάντα συσκευή χωρίς να υπάρχει απόλυτη ανάγκη να προσθέσει κάποιο επιπλέον φάρμακο. Μάλιστα όταν ο έλεγχος του άσθματος σταθεροποιηθεί, η δόση μπορεί να ελαττώνεται και σε μία φορά την ημέρα.

Επιπλέον ο συνδυασμός αυτός έχει ταχεία έναρξη δράσης. Ανακουφίζει άμεσα τους ασθενείς από τα συμπτώματα. Έτσι λοιπόν οι ασθενείς μέσα σε λίγα λεπτά αντιλαμβάνονται τα οφέλη του φαρμάκου. Η χρήση μιας και μόνο συσκευής και η άμεση ανακούφιση των συμπτωμάτων οδηγούν στην απλοποίηση της θεραπείας και βελτιώνουν τη συμμόρφωση των ασθενών με αποτέλεσμα την τακτική λήψη του αντιφλεγμονώδους, που οδηγεί μακροπρόθεσμα σε καλύτερο έλεγχο του άσθματος και μείωση των συμπτωμάτων.

Αναμένεται λοιπόν, ότι συνδυασμοί όπως αυτός θα αποτελούν την πλέον αποτελεσματική θεραπεία για το άσθμα την επόμενη δεκαετία.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση