ενδοσκοπηση | αυστραλιανο αντιγονο | καταστροφη βλενογονου μυτης | υπερταση ορισμος | καρκινος παγκρεατος

Το γλουταμικό ως αυξητικός παράγοντας καρκίνου του εγκεφάλου


Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύεται στο τεύχος Σεπτεμβρίου 2001 του περιοδικού Nature Medicine, μία συχνά εμφανιζόμενη ένωση που παίζει το φυσιολογικό ρόλο του νευροδιαβιβαστή στον εγκέφαλο, σχετίζεται με την αύξηση των όγκων στην περιοχή αυτή. Η συγκεκριμένη ένωση είναι το γλουταμικό και μέχρι σήμερα ήταν γνωστή η εμπλοκή της μέσω έντονης απελευθέρωσής της σε περιπτώσεις κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων, στη σκλήρυνση κατά πλάκα και γενικότερα στις διάφορες νευροεκφυλιστικές παθήσεις.

Μελέτες που έγιναν σε περιπτώσεις γλoιωμάτων, κατέδειξαν τη δυνατότητα έκκρισης γλουταμικού από τα συγκεκριμένα καρκινικά κύτταρα. Επιπρόσθετα , οι περιπτώσεις γλοιωμάτων που χαρακτηρίζονταν από υπερέκκριση γλουταμικού, εμφάνιζαν σημαντικό αναπτυξιακό προβάδισμα ως προς την ανάπτυξη του όγκου.

Ο ακριβής εξωκυτταρικός και ενδοκυτταρικός μηχανισμός της ενισχυτικής ως προς τον όγκο δράσης του γλουταμικού δεν έχει προσεγγιστεί ακόμα. Μελέτες όμως καταδεικνύουν την επιβραδυντική δράση , στην ανάπτυξη του καρκίνου, διάφορων ουσιών που δρουν ανταγωνιστικά στο γενικό σχήμα αύξησης των συγκεντρώσεων του γλουταμικού.

Το γεγονός αυτό μπορεί να αποτελέσει βάση νέων θεραπευτικών σχημάτων στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με την άποψη των ερευνητών. Συγκεκριμένα, προτείνουν τη χρήση ουσιών που δρουν ανταγωνιστικά στην έκκριση του γλουταμικού, καθώς και ενώσεων που μπλοκάρουν τους στόχους της ένωσης αυτής. Βασικό βέβαια ζητούμενο για τη δυνατότητα εφαρμογής τέτοιων θεραπειών είναι η πλήρης κατανόηση του μηχανισμού δράσης του γλουταμικού στην περίπτωση των όγκων του εγκεφάλου.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.