Το στρες κύριος επιβαρυντικός παράγοντας για τους καρδιοπαθείς

Το στρες μπορεί ακόμα και να τριπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου στους καρδιοπαθείς, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα έρευνα που μελετά τη σχέση του στρες και της θνησιμότητας σε ασθενείς με καρδιοπάθεια και πρόκειται να δημοσιευθεί στο τεύχος της 16ης Απριλίου του επιστημονικού περιοδικού της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας, Circulation.

Οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Φλώριδας μελέτησαν 170 άνδρες και 26 γυναίκες, οι οποίοι είτε είχαν υποστεί έμφραγμα ή τουλάχιστον μία κεντρική αρτηρία παρουσίαζε περισσότερο από 50% στένωση.

Ολοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη πήραν μέρος σε μία σειρά τεστ, στα οποία περιλαμβανόταν ένα ψυχολογικό τεστ στο οποίο ζητήθηκε στους συμμετέχοντες να κάνουν μία ομιλία για κάποιο θέμα μπροστά σε κοινό.

Κατά τη διάρκεια του ψυχολογικού αυτού τεστ μετρήθηκε με μία ειδική μέθοδο η καρδιακή λειτουργία και παρατηρήθηκαν οι ανωμαλίες και η μειωμένη κυκλοφορία του αίματος.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 20% των ασθενών παρουσίασε ανωμαλίες στην καρδιακή λειτουργία, ενδεικτικές για ισχαιμία.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι γιατροί δεν εξετάζουν τους ασθενείς, για να εντοπίσουν το ποιοί είναι αυτοί που είναι πιο επιρρεπείς στις επιδράσεις του στρες.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση