Η περιοδοντίτιδα παράγοντας κινδύνου για πρόωρο τοκετό

Οι γυναίκες που πάσχουν από περιοδοντίτιδα (προχωρημένη μορφή ουλίτιδας) έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα ή το νεογέννητο να είναι ελλιποβαρές, σύμφωνα με έρευνα με που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Chapel Hill στην Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ.

Η έρευνα διήρκεσε πέντε χρόνια και συμμετείχαν σε αυτή 850 γυναίκες με περιοδοντική νόσο. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν αυτά παλαιότερων ερευνών τα οποία έδειχναν σαφή επίδραση της νόσου στο έμβρυο.

Τα μικρόβια που ευθύνονται για την περιοδοντίτιδα και βρίσκονται στην στοματική κοιλότητα της μητέρας διαμέσου της κυκλοφορίας φθάνουν στον πλακούντα, συμβάλλοντας σε ένα πρόωρο τοκετό ή στη γέννηση ενός ελλιποβαρούς νεογνού.

Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι η περιοδοντίτιδα ευθύνεται για το 18% περίπου των πρόωρων γεννήσεων, συγκαταλεγόμενη πλέον σε ένα από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου μαζί με το κάπνισμα και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Το γεγονός ότι η περιοδοντίτιδα είναι μία νόσος η οποία μπορεί να προληφθεί, αλλά και ότι μικροβιακοί παράγοντες μπορεί να ευθύνονται για την εμφάνιση πρόωρου τοκετού ή ελλιποβαρών νεογέννητων, δείχνει το σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει η πρόληψη στην αποφυγή ανάλογων καταστάσεων.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση