Το μητρικό γάλα αυξάνει το IQ των παιδιών

Το μητρικό γάλα αυξάνει το IQ των παιδιώνΗ υπεροχή του μητρικού γάλακτος, με την ασπίδα προστασίας που προσφέρει στο παιδί, αλλά και η δημιουργία της ιερής σχέσης παιδιού και μητέρας με τη συνέργεια του θηλασμού είναι αδιαμφισβήτητες. Νέα στοιχεία δείχνουν ότι ο θηλασμός εκτός από τις σωματικές παραμέτρους μπορεί να παρέμβει και στις νοητικές λειτουργίες, αυξάνοντας το δείκτη ευφυΐας των παιδιών. Νορβηγοί και Δανοί επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όταν ο θηλασμός διαρκεί λιγότερο από τρεις μήνες, τα παιδιά σημειώνουν χαμηλότερες επιδόσεις στα τεστ πνευματικής ικανότητας στην ηλικία των 13 μηνών, ενώ παρουσιάζουν χαμηλότερο IQ στην ηλικία των 5 ετών, σε σχέση με τα παιδιά που έχουν θηλάσει για 6 μήνες ή περισσότερο.

Στην έρευνα συμμετείχαν 345 παιδιά από τις σκανδιναβικές χώρες και έγινε συλλογή στοιχείων για το θηλασμό κατά το πρώτο έτος της ζωής, ενώ έγιναν τεστ ψυχοκινητικής ανάπτυξης στο 1ο και στο 5ο έτος της ηλικίας των παιδιών.

Χρησιμοποιήθηκε η κλίμακα Barley για τη μέτρηση της βρεφικής ανάπτυξης, ο δείκτης πνευματικής ανάπτυξης MDI και ο δείκτης ψυχοκινητικής ανάπτυξης ανάπτυξης PDI, που αφορούν την ηλικία των 13 μηνών και η κλίμακα προσχολικής ευφυΐας WPPSI-R και η κλίμακα ανάπτυξης Peabody για την ηλικία των 5 ετών

Τα παιδιά τα οποία είχαν θηλάσει για λιγότερο από τρεις μήνες παρουσίασαν αποδόσεις κατώτερες από τη μέση απόδοση στο MDI στους 13 μήνες και στο WPPSI στην ηλικία των 5 ετών, σε σχέση με τα παιδιά που είχαν θηλάσει για τουλάχιστον έξι μήνες.

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι αυτό ισχύει ακόμα και όταν λαμβάνονται υπόψη και άλλοι συμπαράγοντες όπως η ηλικία της μητέρας, το αν καπνίζε στην εγκυμοσύνη αλλά και το πνευματικό και μορφωτικό της επίπεδο.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Archives of Disease in Childhood, επιβεβαιώνουν για μία ακόμα φορά ότι το μητρικό γάλα είναι ό,τι καλύτερο για το παιδί.

Η παγκόσμια παιδιατρική κοινότητα, η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία, αλλά και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, συνιστούν ανεπιφύλακτα τη διατροφή αποκλειστικά με μητρικό γάλα κατά τους έξι (6) πρώτους μήνες της ζωής, ή αν αυτό δεν είναι δυνατόν, τουλάχιστον κατά τους 3-4 πρώτους μήνες.

Από τα βασικότερα πλεονεκτήματα του μητρικού γάλακτος είναι η μεταφορά αντισωμάτων που προστατεύουν το μωρό από μικρόβια και ιούς, η προστασία απο τις αλλεργίες, τους κωλικούς αλλά και την παχυσαρκία στην παιδική και ενήλικη ζωή.

Απο την πλευρά της μητέρας, ο θηλασμός συμβάλλει σημαντικά στην απώλεια βάρους της μητέρας μετά τη γέννα, ενώ μελέτες δείχνουν οτι ο θηλασμός προστατεύει τη μητέρα από το να εμφανίσει αργότερα στη ζωή της ορισμένους τύπους καρκίνου όπως του μαστού, των ωοθηκών και της μήτρας.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση