Οι φυτικές πρωτεΐνες προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα

Οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με έρευνα Καναδών και Ολλανδών επιστημόνων, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition.

Στην έρευνα συμμετείχαν 20 υπερλιπιδαιμικά άτομα (15 άνδρες και 5 γυναίκες) με μέση ηλικία τα 55 χρόνια και με αυξημένα επίπεδα της LDL χοληστερόλης (κακή χοληστερίνη).

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Και οι δύο ομάδες ακολούθησαν διαιτολόγιο με χαμηλά λιπαρά, ενώ η πρόσληψη χοληστερόλης δεν ξεπερνούσε τα 200mg ημερησίως.

Η βασική διαφορά στη δίαιτα των δύο ομάδων ήταν το ψωμί, το οποίο στη μία ομάδα περιείχε 1,3% πρωτεΐνες και 90,7% υδατάνθρακες και στη δεύτερη ομάδα περιείχε 50,4% πρωτεΐνες και 42,6% υδατάνθρακες. Το ψωμί αντιπροσώπευε το 18% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης.

Η ομάδα με την υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνών μείωσε τη επίπεδα των τριγλυκεριδίων, του ουρικού οξέος αλλά της LDL χοληστερόλης, που αποτελούν προδιαθεσικούς παράγοντες για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα προκειμένου να γίνει σύσταση για μεγαλύτερη πρόσληψη πρωτεϊνών, που θα ξεπερνά το 15% της ημερήσιας ενέργειας που προτείνεται τώρα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση