Οι φυτικές στερόλες σύμμαχοι της καλής διατροφής

Προϊόντα που περιέχουν φυτικές στερόλες μπορεί να συμβάλουν στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης όταν ενταχθούν σε μια διατροφή με χαμηλά λιπαρά, σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική έρευνα που παρουσιάστηκε από την Επιτροπή Ενημέρωσης του Κοινού της Αμερικάνικης Εταιρίας για Διατροφικές Επιστήμες και της Αμερικάνικης Εταιρίας Κλινικής Διατροφής (Public Information Committee of the American Society for Nutritional Sciences and the American Society for Clinical Nutrition).

Ο Greg Miller, εκπρόσωπος της Επιτροπής, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Εάν γνωρίζει κανείς τα επίπεδα χοληστερόλης του, μπορεί να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για τον έλεγχό της, μέσω σωστής διατροφής, σωματικής άσκησης, ελέγχου βάρους και φαρμακευτικής αγωγής, αν κριθεί απαραίτητο. Το Εθνικό Πρόγραμμα για τη Χοληστερόλη (National Cholesterol Education Program) συστήνει σε όσους είναι άνω των 20 ετών να εξετάζονται για χοληστερόλη κάθε 5 χρόνια».

Το Εθνικό Πρόγραμμα για τη Χοληστερόλη πρόσφατα εξέδωσε μια μελέτη, που κατηγοριοποιεί τα επίπεδα LDL χοληστερόλης (mg/dL) ως εξής:

Κάτω από 100 mg/dL επιθυμητά επίπεδα
100-129 mg/dL στα όρια ή ελαφρώς υψηλότερα του επιθυμητού
130-159 mg/dL οριακά υψηλά
άνω των 160 mg/dL υψηλά έως πολύ υψηλά

Ως βασικοί παράγοντες στην αντιμετώπιση των υψηλών τιμών LDL χοληστερόλης αναφέρονται αλλαγές στον τρόπο ζωής, ο οποίος συμπεριλαμβάνει:
– μείωση κατανάλωσης κεκορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης
– αύξηση σωματικής άσκησης
– έλεγχο βάρους.

Εάν αυτές οι αλλαγές δεν μειώσουν ικανοποιητικά τα επίπεδα της LDL «κακής» χοληστερόλης, η αυξημένη κατανάλωση διαιτητικών ινών και η ένταξη προϊόντων με φυτικές στερόλες σε μια δίαιτα χαμηλών λιπαρών μπορεί να βοηθήσουν.

Εξάλλου, όπως έχει επισημάνει ο κ. Αντώνης Καφάτος, Καθηγητής και Διευθυντής της Κλινικής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης:
«Η διατροφή αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην προσπάθεια μας να μειώσουμε την κακή LDL χοληστερόλη. Προϊόντα όπως το Becel pro.activ, που μέσω των φυσικών συστατικών του, τις φυτικές στερόλες, στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής, μειώνουν τη χοληστερόλη, είναι ευπρόσδεκτα στην προσπάθεια μας να διατηρήσουμε την υγεία της καρδιάς».

Ο τρόπος δράσης των φυτικών στερολών οφείλεται στο ότι έχουν παρόμοια δομή με τη χοληστερόλη, με αποτέλεσμα να την «ανταγωνίζονται» και να παίρνουν τις θέσεις που τείνει να καταλαμβάνει η χοληστερόλη στα αγγεία, εμπδίζοντας την απορρόφησή της από τον οργανισμό. Οι ίδιες, όμως, δεν απορροφώνται και δεν έχουν καμιά απολύτως επίδραση στα επίπεδα της HDL «καλής» χοληστερόλης.

Μια επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο American Journal of Nutrition, έδειξε θετικά αποτελέσματα χρησιμοποιώντας μια μαργαρίνη/ spread (φυτικό προϊόν επάλειψης) εμπλουτισμένο με φυτικές στερόλες. «Η έρευνά μας μαζί με άλλες αποδεικνύει ότι η καθημερινή κατανάλωση φυτικών στερολών, που περιέχονται σε τρόφιμα όπως η μαργαρίνη/spread χαμηλών λιπαρών, είναι ένας ασφαλής, αποτελεσματικός και εύκολος τρόπος για άτομα με μέσες έως υψηλές τιμές χοληστερόλης να μειώσουν επιπλέον τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης τους κατά 8-10%, πέρα της θετικής επίδρασης μιας διατροφής χαμηλής σε κεκορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη» δηλώνει ο Kevin Maki, επικεφαλής της έρευνας. «Για μερικά άτομα, αυτός θα μπορούσε να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να επιτύχουν τα επιθυμητά επίπεδα χοληστερόλης χωρίς φαρμακευτική αγωγή».

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση