Νέα δεδομένα για τη δράση των φυτικών στερολών

Ατομα που ακολουθούν ήδη μία διατροφή με χαμηλά λιπαρά μπορούν να μειώσουν, ακόμη περισσότερο, τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα, με την προσθήκη μαργαρινών, οι οποίες είναι εμπλουτισμένες με φυτικές στερόλες.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από μία νέα Ιαπωνική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Waseda Clinic του Τόκιο και παρουσιάστηκε στα πλαίσια διάσκεψης στο Ορλάντο, από την Ομοσπονδία Επιστημονικών Εταιρειών Πειραματικής Βιολογίας των ΗΠΑ (Federation of American Societies For Experimental Biology).

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου που απέστειλε στο Care η εταιρία ΕΛΑΙΣ, το Ιαπωνικό μοντέλο διατροφής μαζί με το Μεσογειακό, αποτελούν τα δύο από τα πλέον αναγνωρισμένα πρότυπα υγιεινής διατροφής, που συνδέονται με χαμηλά κρούσματα καρδιοπαθειών σε σύγκριση με άλλα διατροφικά μοντέλα.

Η νέα αυτή μελέτη έδειξε ότι τα άτομα που ήδη ακολουθούν μία διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, μπορούν να μειώσουν ακόμη περισσότερο τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης στο αίμα (LDL) με την προσθήκη στη διατροφή, μαργαρινών εμπλουτισμένων με φυτικές στερόλες.

Μία άλλη κλινική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο Otago της Ν. Ζηλανδίας παρέχει περαιτέρω επιστημονική τεκμηρίωση για το γεγονός ότι οι εμπλουτισμένες, με φυτικές στερόλες, μαργαρίνες μπορούν να μειώσουν αποτελεσματικά τα επίπεδα της χοληστερόλης.

Τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν στα πλαίσια ημερίδας που έγινε στο Όκλαντ αναφέρονται στο εξής: η “κακή” LDL χοληστερόλη μπορεί να μειωθεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% σε άνδρες και γυναίκες με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, μέσα σε τέσσερις εβδομάδες, μέσω της αντικατάστασης του βουτύρου (προϊόν επάλειψης ζωικής προέλευσης) με μια μαργαρίνη/spread (προϊόν επάλειψης φυτικής προέλευσης) εμπλουτισμένη με φυτικές στερόλες.

Η έρευνα του Otago είναι ιδιαίτερα σημαντική με δεδομένες τις διατροφικές συνήθειες των Νεοζηλανδών, οι οποίοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ζωικών λιπαρών.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση