Παυσίπονα με προστατευτική δράση κατά του καρκίνου του δέρματος

Μία νέα γενιά παυσίπονων, ειδικά σχεδιασμένων προκειμένου να μην έχουν τις παρενέργειες των κλασσικών φαρμάκων αυτής της κατηγορίας, φαίνεται ότι μπορεί να έχουν προληπτική δράση έναντι του καρκίνου του δέρματος.

Πρόκειται για τους COX-2 αναστολείς, οι οποίοι σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες επιβραδύνουν την ανάπτυξη και μειώνουν τον αριθμό των όγκων που σχηματίζονται σε πειραματόζωα τα οποία εκτίθενται σε υψηλές δόσεις υπεριώδους ακτινοβολίας, της βλαβερής ακτινοβολίας του ήλιου.

Στην κατηγορία αυτή των φαρμάκων ανήκει το Celecoxib που στην αγορά κυκλοφορεί με την εμπορική ονομασία Celebrex και το οποίο χορηγούνταν καθημερινά στα πειραματόζωα. Το κύριο μειονέκτημα αυτών των φαρμάκων είναι το ιδιαίτερα υψηλό τους κόστος.

Η προληπτική χρήση συνεπώς των φαρμάκων αυτών σε ευρεία κλίμακα είναι εξαιτίας αυτού του γεγονότος ανέφικτη, σύμφωνα όμως με τους ειδικούς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και σε άτομα τα οποία εκτίθενται επικίνδυνα στην ηλιακή ακτινοβολία.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση