Το άγχος στη δουλειά βλάπτει σοβαρά την υγεία

Το άγχος στη δουλειά βλάπτει σοβαρά την υγείαΗ επιβεβαίωση της ρήσης ότι η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη έρχεται από τη Βρετανική Υπηρεσία για την Υγεία και την Ασφάλεια (Health & Safety Executive HSE), η οποία διαπίστωσε ότι ένας στους πέντε εργαζόμενους υποφέρει από νοσήματα που οφείλονται στο εργασιακό άγχος με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να χάνονται 6,5 εκατομμύρια ημέρες εργασίας λόγω των αναρρωτικών αδειών. Η HSE παροτρύνει τόσο τους εργοδότες όσο και τους εργαζόμενους να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου οι συνθήκες εργασίας να γίνουν λιγότερο στρεσογόνες , καθώς τα νοσήματα που σχετίζονται με το εργασιακό άγχος, κατατάσσονται στη δεύτερη θέση μετά τα μυοσκελετικά προβλήματα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας τα υψηλότερα ποσοστά άγχους που συνδέονται με την εργασία εμφανίζονται σε εργαζόμενους ηλικίας 35-44 ετών, με το πρόβλημα να επιδεινώνεται όταν τα άτομα αυτά παραμένουν στην ίδια δουλειά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το μεγαλύτερο στρες φαίνεται ότι το αντιμετωπίζουν οι δάσκαλοι, οι νοσηλευτές, τα διευθυντικά στελέχη και τα άτομα που δεν εργάζονται σε δικιά τους επιχείρηση.

Οι αιτίες που προκαλούν άγχος στους εργαζόμενους είναι ο υπερβολικός φόρτος εργασίας, η μονότονα επαναλαμβανόμενη εργασία, η έλλειψη σωστής διοίκησης και οι έντονες συνθήκες εργασίας.

Το άγχος μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορα συμπτώματα όπως απότομη αύξηση ή μείωση του σωματικού βάρους και αϋπνίες, ενώ τα προβλήματα υγείας, στα οποία μπορεί να οδηγήσει είναι οι καρδιοπάθειες, οι πόνοι στην πλάτη, στομαχικές διαταραχές, ψυχολογικά προβλήματα, κατάθλιψη κ.α.

Η HSE εξέδωσε ειδικό ενημερωτικό και συμβουλευτικό φυλλάδιο με χρήσιμες συμβουλές για το τι μπορεί να κάνει ο εργαζόμενος προκειμένου να αντιμετωπίσει το άγχος στο χώρο εργασίας αλλά και εκτός αυτού.

Μεταξύ άλλων το φυλλάδιο συμβουλεύει καλή διατροφή, διακοπή του καπνίσματος, περιορισμό της καφεΐνης και του αλκοόλ αλλά και τακτική σωματική άσκηση.

Στις περιπτώσεις που παρουσιάζονται έντονα τα σημάδια του άγχους η συμβουλή είναι να μην αντιμετωπίζεται το πρόβλημα ατομικά αλλά συλλογικά, μια και το εργασιακό άγχος δεν είναι μία προσωπική αδυναμία, αλλά ένα πρόβλημα που αφορά τη γενική οργάνωση του εργασιακού χώρου.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση