??????? ??????? | οταν δεν υποχωρει το πυον | συμπτωματα κυρωσης του ηπατος | αμυλοείδωση προγνωση | αυτι

Το άγχος στη δουλειά βλάπτει σοβαρά την υγείαΗ επιβεβαίωση της ρήσης ότι η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη έρχεται από τη Βρετανική Υπηρεσία για την Υγεία και την Ασφάλεια (Health & Safety Executive HSE), η οποία διαπίστωσε ότι ένας στους πέντε εργαζόμενους υποφέρει από νοσήματα που οφείλονται στο εργασιακό άγχος με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να χάνονται 6,5 εκατομμύρια ημέρες εργασίας λόγω των αναρρωτικών αδειών. Η HSE παροτρύνει τόσο τους εργοδότες όσο και τους εργαζόμενους να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου οι συνθήκες εργασίας να γίνουν λιγότερο στρεσογόνες , καθώς τα νοσήματα που σχετίζονται με το εργασιακό άγχος, κατατάσσονται στη δεύτερη θέση μετά τα μυοσκελετικά προβλήματα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας τα υψηλότερα ποσοστά άγχους που συνδέονται με την εργασία εμφανίζονται σε εργαζόμενους ηλικίας 35-44 ετών, με το πρόβλημα να επιδεινώνεται όταν τα άτομα αυτά παραμένουν στην ίδια δουλειά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το μεγαλύτερο στρες φαίνεται ότι το αντιμετωπίζουν οι δάσκαλοι, οι νοσηλευτές, τα διευθυντικά στελέχη και τα άτομα που δεν εργάζονται σε δικιά τους επιχείρηση.

Οι αιτίες που προκαλούν άγχος στους εργαζόμενους είναι ο υπερβολικός φόρτος εργασίας, η μονότονα επαναλαμβανόμενη εργασία, η έλλειψη σωστής διοίκησης και οι έντονες συνθήκες εργασίας.

Το άγχος μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορα συμπτώματα όπως απότομη αύξηση ή μείωση του σωματικού βάρους και αϋπνίες, ενώ τα προβλήματα υγείας, στα οποία μπορεί να οδηγήσει είναι οι καρδιοπάθειες, οι πόνοι στην πλάτη, στομαχικές διαταραχές, ψυχολογικά προβλήματα, κατάθλιψη κ.α.

Η HSE εξέδωσε ειδικό ενημερωτικό και συμβουλευτικό φυλλάδιο με χρήσιμες συμβουλές για το τι μπορεί να κάνει ο εργαζόμενος προκειμένου να αντιμετωπίσει το άγχος στο χώρο εργασίας αλλά και εκτός αυτού.

Μεταξύ άλλων το φυλλάδιο συμβουλεύει καλή διατροφή, διακοπή του καπνίσματος, περιορισμό της καφεΐνης και του αλκοόλ αλλά και τακτική σωματική άσκηση.

Στις περιπτώσεις που παρουσιάζονται έντονα τα σημάδια του άγχους η συμβουλή είναι να μην αντιμετωπίζεται το πρόβλημα ατομικά αλλά συλλογικά, μια και το εργασιακό άγχος δεν είναι μία προσωπική αδυναμία, αλλά ένα πρόβλημα που αφορά τη γενική οργάνωση του εργασιακού χώρου.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.