ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ (ΓΟΠ)

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Η παλινδρόμηση του γαστρικού περιεχομένου από το στομάχι στον οισοφάγο.

Παθογένεια

Οφείλεται στην ατονία του κατώτερου οισοφαγικού σφιγτήρα ο οποίος χαλαρώνει κι επιτρέπει την εμφάνιση του φαινομένου. Παράγοντες που προκαλούν ΓΟΠ είναι: διαταραχές αυτού καθ’ αυτού του σφιγκτήρα, διαφραγματοκήλη, λόγοι βαρύτητας (η παλινδρόμηση εμφανίζεται ευκολότερα στην ύπτια θέση), φάρμακα και ουσίες που χαλαρώνουν το σφιγκτήρα (αντιχολινεργικά φάρμακα, καφές, σοκολάτα, λιπαρές τροφές, αλκοόλ).

Κλινική εικόνα

Αίσθημα καύσου με ή χωρίς αναγωγή του γαστρικού περιεχομένου στο στόμα, είναι το πιο συχνό σύμπτωμα. Λόγω της παλινδρόμησης, το όξινο περιεχόμενο του στομάχου ερεθίζει τον οισοφάγο και μπορεί να προκαλέσει οισοφαγίτιδα, στένωση του οισοφάγου, έλκος οισοφάγου ή οισοφάγο Barrett με τα ανάλογα συμπτώματα (δυσφαγία, πόνος αιμορραγία κ.λ.π.)

Διάγνωση

Γίνεται με βάση το ιστορικό και τα συμπτώματα και επιβεβαιώνεται με:

– Ακτινολογικό έλεγχο (βαριούχο γεύμα)
– Οισοφαγοσκόπηση
– Μανομετρία
– Μέτρηση του ph του οισοφάγου

Πρόληψη – Αντιμετώπιση

1. Χρησιμοποιούμε μαξιλάρια ώστε το κεφάλι να είναι ελαφρώς ανασηκωμένο
κατά την κατάκλιση
2. Αποφεύγουμε να ξαπλώνουμε 2 – 3 ώρες μετά τα γεύματα
3. Αποφεύγουμε ουσίες που αυξάνουν την οξύτητα του στομάχου (καφές, αλκοόλ) καθώς και φάρμακα (αντιχολινεργικά) ή τροφές (λίπη, σοκολάτα) που χαλαρώνουν το σφιγκτήρα
4. Αποφεύγουμε το κάπνισμα
5. Προσπαθούμε να χάσουμε βάρος αν είμαστε υπέρβαροι
6. Χρησιμοποιούμε αντιόξινα φάρμακα σε υγρή μορφή μετά τα γεύματα και πριν την κατάκλιση
7. Χρησιμοποιούμε άλλα φάρμακα που μειώνουν την οξύτητα του στομάχου (ανταγωνιστές των Η2 υποδοχέων ισταμίνης ή ανταγωνιστές της αντλίας πρωτονίων), καθώς και άλλα φάρμακα που αυξάνουν τον τόνο του σφιγκτήρα π.χ. σιζαπρίδη
8. Χειρουργική αντιμετώπιση σε περίπτωση εμφάνισης επιπλοκών (ελκώδης οισοφαγίτιδα, στένωση, οισοφάγος Barrett, αιμορραγία, πνευμονική εισρόφηση), καθώς και σε αποτυχία της φαρμακευτικής αγωγής.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση