σκωληκοειδης αποφυση αριστερα | επεμβαση στραβισμου | αυστραλιανο αντιγονο μεταδοση | συμπτωματα μηνισκου

Ενας στους επτά Ελληνες με γαστροοισοφαγική παλινδρόμησηΕνάμισυ εκατομμύριο Ελληνες, ταλαιπωρούνται καθημερινά από το επώδυνο και ιδιαίτερα ενοχλητικό "κάψιμο" στο στομάχι, την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η οποία συνοδεύεται από μια όξινη γεύση, πόνο στο στομάχι και το θώρακα που ακολουθεί πολλές φορές το φαγητό. Πρόκειται για μια πάθηση με ραγδαία αύξηση τα τελευταία χρόνια που έχει τις ρίζες της στο σύγχρονο, αγχώδη τρόπο ζωής και στην κατανάλωση λιπαρών τροφών και οινοπνεύματος.

Μάλιστα δε, οι ειδικοί χαρακτηρίζουν την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ως νόσο της επόμενης δεκαετίας, καθώς η επίπτωσή της αναμένεται να αυξηθεί δραματικά στα επόμενα χρόνια. Οι παρενέργειες και η αντιμετώπιση της νόσου αυτής συζητήθηκαν στο διεθνές συμπόσιο γαστρεντερολογίας που πραγματοποιήθηκε στις Κάννες.

Ελληνες και ξένοι διακεκριμένοι επιστήμονες αναφέρθηκαν στα θετικά αποτελέσματα μιας νέας ουσίας της εσομεπραζόλης (NEXIUM), τα πρώτα κλινικά αποτελέσματα της οποίας υπόσχονται θεαματική βελτίωση των συμπτωμάτων σε μικρό χρόνο και με απόλυτη ασφάλεια. Η νέα αυτή ουσία αντικαθιστά την ομεπραζόλη (LOSEC), του πιο επιτυχημένου γαστρεντερολογικού φαρμάκου την τελευταία δεκαετία.

Το νέο φάρμακο αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του στα ράφια των ελληνικών φαρμακείων μέσα στο 2002. Παρασκευάστηκε στα εργαστήρια της φαρμακοβιομηχανίας ASTRAZENECA μετά από έρευνες 12 χρόνων και ήδη κυκλοφορεί με επιτυχία στην Αμερική και αρκετές χώρες της Ευρώπης.

Ο διευθυντής της γαστρεντερολογικής κλινικής στο "ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΙΝΑΝ" Θεόδωρος Ροκκάς, τόνισε ότι οι κλινικές μελέτες κατέδειξαν ότι το NEXIUM έχει πολύ ασφαλές προφίλ. Η ουσία αυτή είναι πολύ καλά ανεκτή από την πλειονότητα των ασθενών ενώ ενδείκνυται και για άλλες παθήσεις όπως το πεπτικό έλκος.

Ο διευθυντής της γαστρεντερολογικής κλινικής στο Τζάννειο Νοσοκομείο Δημήτρης Καραμανώλης ανέφερε ότι μέχρι σήμερα τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της πάθησης περιόριζαν την έκκριση γαστρικού οξέος, ωστόσο δεν επιτύγχαναν 100% ανακούφιση του ασθενή. Υπογράμμισε ότι τυφλές μελέτες απέδειξαν ότι η ουσία εσομεπραζόλη είναι πιο δραστική έχει καλύτερη βιολογική συμπεριφορά με τις λιγότερες παρενέργειες ενώ δεν προσβάλλει το ήπαρ.

Επίσης, στα θετικά αποτελέσματα του νέου φαρμάκου αναφέρθηκε και ο καθηγητής παθολογίας-γαστερντερολογίας στο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης. Εξάλλου, ο καθηγητής γαστρεντερολογίας στο Πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν δρ.Νίμις Βακίλ αναλύοντας τα αποτελέσματα της μεγάλης κλινικής μελέτης EAZEE,η οποία συμπεριέλαβε δείγμα 5.241 ασθενών ανέφερε ότι η εσομεπραζόλη έχει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα σε σοβαρές μορφές οισοφαγίτιδας από την λανσοπραζόλη ένα από τα βασικότερα φάρμακα της κατηγορίας. Τονισε ότι η θεραπεία με την ουσία αυτή δεν επηρεάζεται αρνητικά από την ύπαρξη ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.

Τέλος, ο καθηγητής γαστρεντερολογίας και διευθυντής της Γαστεντερολογικής κλινικής στο νοσοκομείο "Νίπιαν" στην Αυστραλία δρ Νίκολας Τάλεϊ ανέφερε ότι δεν μπορούμε να βασιζόμαστε μόνο στα συμπτώματα της πάθησης για τη σωστή διάγνωση γιατί αυτά όπως είπε, από μόνα τους δεν είναι πάντοτε ακριβή. Ο διακεκριμένος επιστήμονας αναφέρθηκε στην αυξημένη αποτελεσματικότητα της νέας ουσίας η οποία όπως είπε βελτιώνει τα δεδομένα ενός ήδη πολύ καλού φαρμάκου. Πρόσθεσε ότι η ποσότητα της δραστικής ουσίας που "απορροφάται" από τον οργανισμό φθάνει το 64% έναντι του 38% που είχε η ομεπραζόλη.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.