πολυποδας εντερου συμπτωματα | σκωληκοειδίτιδα | πνευμονοθωρακας | οισοφαγιτιδα θεραπεια

Νόσημα της νέας χιλιετίας η γαστροοισοφαγική παλινδρόμησηΓαστρεντερολογικό νόσημα της νέας χιλιετίας χαρακτηρίζουν οι ειδικοί επιστήμονες τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, μια συχνή πάθηση, τα συμπτώματα της οποίας υπολογίζεται ότι εμφανίζει σε καθημερινή βάση το 5-7% του γενικού πληθυσμού.

Πρόκειται για την «ανώμαλη» παλινδρόμηση γαστρικού περιεχομένου στον οισοφάγο, με αποτέλεσμα την πρόκληση διαφόρων συμπτωμάτων, που ποικίλλουν από καύσο ελαφρού βαθμού στην περιοχή του θώρακα μέχρι δυσκολία στην κατάποση, η οποία δημιουργείται από την ανάπτυξη οισοφαγικής στένωσης.

Το πλεονάζον σωματικό βάρος και διάφορες διαιτητικές συνήθειες, όπως για παράδειγμα η κατάχρηση λιπαρών, αλκοόλ και σοκολάτας, ενοχοποιούνται για την κατάσταση αυτή, ενώ και ενδογενείς παράγοντες, όπως η γενετική προδιάθεση, παίζουν το ρόλο τους.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι ένα από τα θέματα, που συζητούνται στο 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας, που πραγματοποιείται στα Ιωάννινα με την προεδρία του καθηγητού παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Επαμεινώνδα Τσιάνου.

Η πάθηση αυτή, όπως προκύπτει από τις εισηγήσεις των ειδικών, μπορεί να βλάψει το εσωτερικό του οισοφάγου και να προκαλέσει οισοφαγίτιδα, ενώ αν παραμεληθεί, μπορεί βαθμιαία να καταλήξει σε καρκίνο του οισοφάγου.

Σήμερα, τονίζουν οι επιστήμονες, παρατηρείται ανοδική επιδημιολογική τάση με καταγραφή πολλών νέων περιστατικών το χρόνο.

Η διάγνωση της πάθησης τεκμηριώνεται με ειδικές εξετάσεις, όπως η ενδοσκόπηση και η μέτρηση πίεσης του κατώτερου σφιγκτήρα του οισοφάγου, που εμποδίζει την παλινδρόμηση του γαστρικού υγρού.

Η θεραπεία της νόσου είναι συντηρητική και χειρουργική. Η πρώτη περιλαμβάνει τις «παραδοσιακές» οδηγίες για την ανύψωση του κεφαλιού του κρεβατιού, ώστε με μηχανικό τρόπο να περιοριστεί η παλινδρόμηση, τη μη κατάκλιση αμέσως μετά το φαγητό, την απώλεια βάρους, την αποφυγή τροφών, ποτών και φαρμάκων, που την προάγουν, την αποφυγή στενών ενδυμάτων και σφικτών ζωνών, τη διακοπή του καπνίσματος κλπ. Κύριο όμως και αποφασιστικής σημασίας σκέλος της συντηρητικής αντιμετώπισης είναι η φαρμακευτική θεραπεία.

Η χειρουργική αντιμετώπιση είναι εναλλακτική λύση για αρρώστους μεγαλύτερους των 40 ετών.
Το πλεονάζον σωματικό βάρος και διάφορες διαιτητικές συνήθειες, όπως για παράδειγμα η κατάχρηση λιπαρών, αλκοόλ και σοκολάτας, ενοχοποιούνται για την κατάσταση αυτή, ενώ και ενδογενείς παράγοντες, όπως η γενετική προδιάθεση, παίζουν το ρόλο τους.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.