Αρωματοθεραπεία και εγκυμοσύνη

Ευεργετικές επιδράσεις τόσο στην εγκυμοσύνη όσο και στον τοκετό μπορεί να έχει η αρωματοθεραπεία, με αποτέλεσμα οι ειδικοί τα τελευταία χρόνια να την χρησιμοποιούν ως μέσο συμπληρωματικής Ιατρικής. Τις παραπάνω επισημάνσεις έκανε η μαία-ψυχοπροφυλάκτρια και ειδικευμένη στην αρωματοθεραπεία κ. Λίτσα Γερμανού, σε πρόσφατη επιστημονική συνάντηση που έγινε στο Μαιευτήριο “Λητώ”.

Σε δελτίο τύπου που εκδόθηκε με αφορμή την παραπάνω επιστημονική συνάντηση αναφέρονται τα εξής:

Εχει διαπιστωθεί ότι η αρωματοθεραπεία συμβάλει στην απελευθέρωση από το άγχος και την υπερένταση και σε συνδυασμό με την εφαρμογή της συμβατικής ιατρικής θεραπείας μπορεί να βοηθήσει στην ανάρρωση και να αποτρέψει τις υποτροπές.

Τα αιθέρια έλαια μπορούν να θεραπεύσουν μέχρι και σωματικές παθήσεις αλλά και συναισθηματικές δυσκολίες, καθώς επίσης και να «σκοτώσουν» αερόβιους και διηθητικούς ιούς, βακτηρίδια και μύκητες ψεκάζοντας απλώς την ατμόσφαιρα.

Όπως είπε η κ. Γερμανού, πρόκειται για μια θεραπευτική μέθοδο που κάνει συστηματική χρήση των αιθέριων ελαίων προκειμένου το υπέροχο άρωμα των αρωματικών φυτών να επιφέρει τα ευεργετικά αποτελέσματά του, διεγείροντας τις θεραπευτικές διαδικασίες του σώματος.

Εδώ και 5000 χρόνια είναι γνωστά τα φυτικά και αιθέρια έλαια. Στην Ελλάδα, αρχαία Κίνα, Αίγυπτο και αργότερα στην Ρώμη, οι γιατροί εκείνης της εποχής γνώριζαν καλά τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων και των αιθέριων ελαίων.

Όμως, όπως υπογράμμισε, η αρωματοθεραπεία με την πάροδο του χρόνου ξεχάσθηκε και μόλις πριν δέκα χρόνια άρχισε να προσελκύει και πάλι την προσοχή των ειδικών σαν μέσο συμπληρωματικής Ιατρικής καθώς έχει αναγνωρισθεί ότι αποτελεί ένα αποτελεσματικό φάρμακο κατά του άγχους.

Η κ. Γερμανού τονίζει ότι η σύγχρονη αρωματοθεραπεία έχει τις ίδιες ιδιότητες με αυτή του παρελθόντος και αποτελεί μια ασφαλή θεραπεία όταν εφαρμοσθεί σωστά.

Μπορεί δηλαδή να χρησιμοποιηθεί μόνη ή σε συνδυασμό με συμβατικές ιατρικές θεραπείες που φαίνονται να ενισχύει την αποτελεσματικότητά της, να βοηθά στην ανάρρωση και να αποτρέπει τις υποτροπές.

Τα έλαια τα χωρίζουμε σε φυτικά ή βασικά λάδια και στα αιθέρια έλαια. Τα βασικά χρησιμοποιούνται μόνα τους ή διαλύονται σε αυτά τα αιθέρια έλαια. Μερικά από τα βασικά έλαια, τα οποία περιέχουν βιταμίνες A,B,F και D είναι : Γλυκό αμυγδαλέλαιο, αβοκάντο, jojoba, calendula, λάδι από κουκούτσι σταφυλιού.

Το λάδι που θα χρησιμοποιούμε πρέπει να είναι 100% αγνό φυτικό έλαιο, κατά προτίμηση οργανικό και συμπυκνωμένο, γιατί έτσι διατηρούνται οι θεραπευτικές ιδιότητες.

Τα αιθέρια έλαια προέρχονται από αρωματικά φυτά με την απόσταξη και είναι ότι καλύτερο έχει να μας δώσει το φυτό. Όπως λέει η κ. Γερμανού, είναι η ψυχή του φυτού με όλη τη δύναμη των θεραπευτικών τους ιδιοτήτων και δίνει συμβουλές για το πως αυτά χρησιμοποιούνται :

-Μασάζ: Διαλυμένα σε ένα από τα βασικά λάδια σε ουδέτερη κρέμα. Το μασάζ γίνεται απαλά και πάντοτε με δεξιόστροφες κυκλικές κινήσεις . Με το αίμα μεταφέρονται τα έλαια στον εγκέφαλο και έτσι διεγείρονται οι θεραπευτικές διαδικασίες του σώματος.

– Μπάνιο: Ρίχνουμε λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου στο νερό της μπανιέρας ή στο σφουγγάρι όταν κάνουμε ντους.

– Εισπνοές: Σε ένα μπολ ζεστό νερό διαλύουμε λίγες σταγόνες αιθέριων ελαίων και εισπνέονται οι υδρατμοί.

– Κομπρέσες: Ανάλογα με την περίπτωση, κάνουμε ζεστές κομπρέσες με τα αντίστοιχα αιθέρια έλαια για χρόνιες παθήσεις και για οξείες παθήσεις μόνο κρύες κομπρέσες.

Σήμερα, την αρωματοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε είναι υγιής και θέλει να διατηρείται σε φόρμα ή ο τρόπος ζωής του είναι έντονος και θέλει να αποφύγει το υπερβολικό άγχος.

Επίσης, οποιοσδήποτε αισθάνεται πόνο και βέβαια η έγκυος γυναίκα η οποία μπορεί να αρχίσει αρωματοθεραπεία από τον τέταρτο μήνα της κύησης. Τους πρώτους μήνες της κύησης, όπως αναφέρει η κ. Γερμανού απαγορεύεται η χρήση της αρωματοθεραπείας από την έγκυο.

Υπάρχει ένας μεγάλος κατάλογος αιθέριων ελαίων που δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει η έγκυος γυναίκα. Πρωτίστως, πριν κάνει χρήση της αρωματοθεραπείας η έγκυος, πρέπει να λαμβάνεται το ιστορικό της δηλαδή εάν έχει προηγούμενες αποβολές, αιμορραγίες στην εγκυμοσύνη, τι φάρμακα λαμβάνει και αν υπάρχουν προβλήματα υγείας όπως αλλεργία, επιληψία, υπέρταση, αναιμία.

Ακολουθήστε λοιπόν τις συμβουλές της κ. Γερμανού και επισκεφθείτε ειδικό εάν θέλετε για παράδειγμα να κάνετε μασάζ με φυτικά έλαια αναμεμειγμένα με αιθέρια για την προετοιμασία του στήθους και των θηλών για τον θηλασμό.

1. Μασάζ με φυτική κρέμα ή φυτικά έλαια αναμεμιγμένα με αιθέρια έλαια ανάλογα με τις ανάγκες της γυναίκας για την φροντίδα του στήθους και της κοιλιακής περιοχής προς αποφυγή ραγάδων.

2. Μασάζ με φυτικά και αιθέρια έλαια για τους διαφόρους σκελετικούς πόνους που έχουν οι έγκυες γυναίκες ειδικά τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης, Πόνοι που είναι φυσικοί αλλά πολύ ενοχλητικοί.

3. Μασάζ με φυτικά και αιθέρια έλαια για τις κράμπες και οτιδήποτε άλλο.

4. Επίσης λάδια με συχνό απαλό μασάζ στο υπογάστριο και στην μέση που σκοπό έχουν να ελαττώσουν τον πόνο και να ρυθμίσουν τις συστολές της μήτρας. Δημιουργείται στο δωμάτιο διαστολής και αιθούσης τοκετών ατμόσφαιρα ευχαρίστησης, ηρεμίας και θαλπωρής.

5. Ακόμα λάδια που λειτουργούν σαν σπασμολυτικά, αντιμυκητιακά, αντιβακτηριδιακά, αντισηπτικά.

Για την περίοδο της λοχείας ειδικά έλαια που θα βοηθήσουν την λεχώνα γυναίκα να βρει την ψυχική της ηρεμία ώστε να αποδεχθεί πιο εύκολα την μητρότητα, η κ. Γερμανού προτείνει:

– Κρέμα με έλαια για την υπερφόρτωση του στήθους και τον τραυματισμό των θηλών.

– Κομπρέσες ή πλύση των γεννητικών οργάνων για την επούλωση της περινεοτομής.

– Κρέμα ή λάδι για τις αιμορροΐδες.

-Τώρα όσον αφορά το μωρό, αποφεύγουμε τα αιθέρια έλαια τις πρώτες σαράντα μέρες. Μπορούμε να χρησιμοποιούμε για απλό μασάζ αμυγδαλέλαιο.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση