φυσημα κοιλιακης αορτης | σφοιγμοι 150 το λεπτο τι σημαινει | τυποι ανθρωπων | συνθετικα μαλλια εμφiteysi

Παχυσαρκία. Είναι ιάσιμη;


Είμαστε από τους πιο παχύσαρκους λαούς της Ευρώπης, με ποσοστά που ολοένα και αυξάνουν, ενώ κατέχουμε την πρώτη θέση στην παιδική παχυσαρκία. Αυτά τα αρνητικά ρεκόρ προκύπτουν από τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα τα οποία παρουσιάστηκαν στο 4ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο Παχυσαρκίας που πραγματοποιήθηκε από τις 15 εώς και τις 17 Φεβρουαρίου στην Αθήνα. Ολα τα πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει εκρηκτική αύξηση της παχυσαρκίας, η οποία αποτελεί παγκόσμια νόσο και πλήττει κυρίως τις ανεπτυγμένες χώρες και μάλιστα περισσότερο τον ανδρικό πληθυσμό. Ολες οι μέχρι στιγμής έρευνες έχουν δείξει ότι η ευθύνη για την παχυσαρκία δεν είναι αποκλειστικά και μόνο ατομική αλλά είναι και κοινωνική. Χρειάζεται οργανωμένη πρόληψη για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας μια και οι θεραπευτικές δυνατότητες δεν είναι πολλές και αυτές που υπάρχουν δεν είναι μακροπρόθεσμα αποτελεσματικές.

Τα βασικά συμπεράσματα του Συνεδρίου

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτηρίζει την παχυσαρκία ως τη νόσο του 21ου αιώνα. Πρέπει να υπάρξει συλλογική αντιμετώπιση της νόσου, με βασικό άξονα την πρόληψη της αύξησης του σωματικού βάρους αλλά και τη μεγαλύτερη δυνατή διατήρηση του χαμηλού σωματικού βάρους.

Θα πρέπει επίσης να ανιμετωπιστούν αποτελεσματικά όλα τα συνυπάρχοντα νοσήματα αλλά και οι επιπλοκές που παρουσιάζονται με την παχυσαρκία. Οι υπερλιπιδαιμίες, ο σακχαρώδης διαβήτης και η αρτηριακή υπέρταση αποτελούν μόνο μερικά από τα πολλά αυτά νοσήματα και επιπλοκές που παρουσιάζονται με την παχυσαρκία.

Φυσικά για τους παχύσαρκους πρωταρχικό στόχο αποτελεί η απώλεια βάρους, με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα και αποφυγή της υποτροπής. Η υποτροπή στα άτομα αυτά, συχνά ξεπερνά και το 80%. Η αύξηση της σωματικής άσκησης, φαίνεται να είναι ένας από κύριους παράγοντες που καθορίζουν τη μακροχρόνια επιτυχία των προγραμμάτων απώλειας βάρους.

Θεραπεία της παχυσαρκίας

Αλλάξτε διατροφικές συνήθειες
Η διαιτολογική αντιμετώπιση με τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς θα πρέπει να αποτελεί το πρώτο βήμα για τη μείωση του σωματικού βάρους. Το διατροφικό λίπος δε θα πρέπει να ξεπερνά το 30% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης. Το παχύσαρκο άτομο θα πρέπει να εκπαιδευτεί κατάλληλα προκειμένου να κάνει σωστές διατροφικές επιλογές, τις οποίες θα μπορεί να υιοθετήσει.

Παράλληλα θα πρέπει να αυξάνεται η σωματική άσκηση, η οποία βοηθάει στη μεγαλύτερη δυνατή απώλεια σωματικού λίπους, με παράλληλη διατήρηση ή και ενίσχυση του μυϊκού ιστού. Οσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό της άλιπης μάζας στο σώμα, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο βασικός μεταβολισμός. Δηλαδή πολύ απλά, 'καίμε' περισσότερες θερμίδες.

Φαρμακευτική αγωγή
Η φαρμακευτική αγωγή της παχυσαρκίας θα πρέπει να αποτελεί το δεύτερο βήμα για την αντιμετώπισή της. Το παχύσαρκο άτομο θα πρέπει να καταφεύγει σε χρήση φαρμάκων μόνο όταν η διαιτολογική αντιμετώπιση έχει αποδεδειγμένα αποτύχει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Η χρήση των φαρμάκων, για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας συνδυάζεται με πληθώρα ανεπιθύμητων ενεργειών.

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η χρήση φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας δεν απαλλάσσει το παχύσαρκο άτομο από την ανάγκη να υποβληθεί σε δίαιτα και σωματική άσκηση. Απλά βοηθάει περισσότερο στην απώλεια βάρους αλλά και στην αποφυγή υποτροπής.

Χειρουργική αντιμετώπιση
Τρίτο και τελευταίο βήμα στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας μπορεί να αποτελεί η χειρουργική αντιμετώπιση. Το παχύσαρκο άτομο μπορεί να αντιμετωπιστεί χειρουργικά, αποκλειστικά και μόνο όταν όλες οι άλλες προσπάθειες θεραπείας έχουν αποτύχει ή όταν πρόκειται για νοσογόνο παχυσαρκία, όπου οι κίνδυνοι για την υγεία αλλά και τη ζωή του ατόμου είναι αυξημένοι.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2019 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.