Το γονίδιο του ύπνου

Το γονίδιο του ύπνουΜήπως κάθε βράδυ δεν μπορείτε να κοιμηθείτε πριν από τις 2 με αποτέλεσμα όταν πρέπει να ξυπνήσετε για να πάτε στην δουλειά σας, να το κάνετε με μισή καρδιά; Μήπως αντίθετα, όταν οι άλλοι βγαίνουν για να πάνε να διασκεδάσουν, εσείς θέλετε να πάτε για ύπνο; Ο,τι τύπος και αν είστε -είτε πρωϊνός είτε βραδινός- αυτό εξαρτάται από τα γονίδια σας, οπότε δεν πρέπει να νοιώθετε ενοχές. Αποκλειστικά υπεύθυνο γι΄αυτό είναι το βιολογικό σας ρολόι. Βέβαια, όλοι είμαστε αναγκασμένοι να ακολουθούμε τα ωράρια που επιβάλλει η δουλειά μας, με αποτέλεσμα όταν αυτά δεν είναι σε αντιστοιχία με τους βιολογικούς ρυθμούς μας να καταφεύγουμε σε διάφορα διεγερτικά όπως ο καφές ή η νικοτίνη, προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας.

Ερευνητές από το Πανεπιστημίο της Utah, μετά από ένα χρόνο παρακολούθησης μίας ασυνήθιστης κληρονομικής μορφής ύπνου, που παρατήρησαν σε ορισμένες οικογένειες, κατόρθωσαν και απομόνωσαν το γονίδιο, που είναι υπεύθυνο για αυτή τη συμπεριφορά. Ατομα που πάσχουν από αυτό το σύνδρομο έχουν μία φυσική τάση να πέφτουν για ύπνο νωρίς, γύρω στις 7.30 μ.μ. το απόγευμα και να σηκώνονται πολύ πριν την ανατολή του ήλιου, στα άγρια χαράματα, δηλαδή γύρω στις 4.30 π.μ. Αυτή η τάση είναι αρκετά συχνή στους ηλικιωμένους, αλλά όχι σε νεαρά άτομα, τα οποία συνήθως θέλουν να κοιμηθούν παρά πολύ αργά το βράδυ.

Για κάθε ένα η τάση του να είναι πρωϊνός ή νυχτερινός τύπος έχει γενετική προέλευση, δηλώνει ο Δρ. Ptacek υπεύθυνος της έρευνας.Αλλά η ζωή τείνει να υπερπηδήσει τις φυσικές μας προτιμήσεις σχετικά με τον ύπνο. Ανθρωποι με αυτό το σύνδρομο μπορεί να επιθυμούν να πάρουν έναν υπνάκο γύρω στις 5 μ.μ,. αλλά η δουλειά, η οικογένεια και άλλες υποχρεώσεις, δεν καθιστούν εφικτή την πραγματοποίηση αυτής της επιθυμίας. Ετσι, σύμφωνα πάντα με τον Δρ. Ptacek, οι άνθρωποι αυτοί πιέζονται αφάνταστα για να παραμείνουν ξύπνιοι μέχρι τις 8, 9 ή 10 η ώρα. Η αναγνώριση αυτού του γονιδίου, που ονομάστηκε hPer2, όχι μόνο θα βοηθήσει τους επιστήμονες να μελετήσουν και να αποκαταστήσουν τις κληρονομικές ανωμαλίες του ύπνου, αλλά θα οδηγήσει ενδεχομένως και στην δημιουργία και ανάπτυξη ενός φαρμάκου για την αντιμετώπιση των περιπτώσεων διαταραχής ύπνου που οφείλεται στη διαφορά ώρας μεταξύ δύο χωρών, καθώς και στην εκτέλεση βάρδιας κατά την εργασία. Αυτά τα φάρμακα, σύμφωνα με τον Δρ. Ptacek, θα επιτρέψουν στους ανθρώπους να αλλάξουν τις ενδείξεις στο βιολογικό τους ρολόι κατά τη διάρκεια της νύχτας και όχι να περιμένουν να προσαρμοστεί το σώμα τους κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση