Γονίδιο, ανοίγει νέες προοπτικές στην αντιμετώπιση του πόνου

Γονίδιο, η απουσία του οποίου μειώνει σε μεγάλο βαθμό την ευαισθησία στον πόνο, ανακάλυψαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο στο Καναδά, οι οποίοι θεωρούν ότι η ανακάλυψη αυτή θα οδηγήσει στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών θεραπειών για την ανακούφιση ασθενών που βρίσκονται στα τελικά στάδια του καρκίνου ή υποφέρουν από χρόνιες επώδυνες νόσους.

Το γονίδιο αυτό, το οποίο ονομάστηκε DREAM, έχει την ιδιότητα να αναστέλλει την παραγωγή της δυνορφίνης, μία ουσία με αναλγητικές ιδιότητες την οποία παράγει ο οργανισμός όταν δέχεται επώδυνα ερεθίσματα.

Γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, στο οποία είχε ανασταλεί η δράση του γονιδίου, είχαν την ικανότητα να παράγουν αυξημένες ποσότητες δινορφίνης και παρουσίαζαν ιδιαίτερη αντοχή σε όλους τους τύπους των επώδυνων ερεθισμάτων.

Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η αντοχή στον χρόνιο πόνο που προκαλούν τραυματισμοί των νεύρων, για τον οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί αποτελεσματική θεραπεία.

Οπως επισημαίνει ο καθηγητής Michael Salter, η ανακάλυψη αυτή δίνει την δυνατότητα στους ερευνητές να προσεγγίσουν από μία διαφορετική σκοπιά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τον έλεγχο του πόνου.

Το κυριότερο πλεονέκτημα μίας γονιδιακής θεραπείας θα είναι ότι δεν θα προκαλεί εθισμό στους ασθενείς, το κύριο μειονέκτημα των υπαρχόντων φαρμάκων, όπως της μορφίνης.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση