Γονίδιο τριπλασιάζει τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα σε καπνιστές

Καπνιστές οι οποίοι έχουν κληρονομήσει ένα συγκεκριμένο γενετικό χαρακτηριστικό μπορεί να έχουν ακόμα και τριπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού British Journal of Cancer.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το 25% των ασθενών, με μία συνηθισμένη μορφή καρκίνου του πνεύμονα, φέρουν μία συγκεκριμένη παραλλαγή ενός γονιδίου, η οποία στο γενικό πληθυσμό συναντάται σε ποσοστό μόνο 9%.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 117 ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, που ήταν ή είχαν υπάρξει καπνιστές, 117 καπνιστές χωρίς προβλήματα υγείας και 123 άτομα (σαν ομάδα ελέγχου) από το γενικό πληθυσμό.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μία συγκεκριμένη μορφή του γονιδίου το οποίο είναι υπεύθυνο για την παραγωγή της πρωτεΐνης Β, η οποία είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία των πνευμόνων, εντοπίστηκε στο 13% των υγιών καπνιστών και στο 9% του γενικού πληθυσμού.

Η συγκεκριμένη μορφή του γονιδίου εντοπίστηκε στο 17% των ασθενών με καρκίνου του πνεύμονα (όλων των τύπων), ενώ στους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα τύπου squamous (στα επιθηλιακά κύτταρα), μία κοινή μορφή καρκίνου του πνεύμονα που παρουσιάζουν οι καπνιστές, η συγκεκριμένη μορφή του γονιδίου εντοπίστηκε σε ποσοστό 25%.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη γενετική ιδιομορφία σχετίζεται με μηχανισμούς που μπορεί να αυξάνουν την “ευπάθεια” στον καρκίνο του πνεύμονα και κυρίως στο καρκίνωμα τύπου Squamous που αποτελεί και την πιο κοινή μορφή.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση