αρρυθμια | γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση δυσπνοια | αερια αιματος | κακωση μηνισκου

Γονίδιο τριπλασιάζει τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα σε καπνιστέςΚαπνιστές οι οποίοι έχουν κληρονομήσει ένα συγκεκριμένο γενετικό χαρακτηριστικό μπορεί να έχουν ακόμα και τριπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού British Journal of Cancer.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το 25% των ασθενών, με μία συνηθισμένη μορφή καρκίνου του πνεύμονα, φέρουν μία συγκεκριμένη παραλλαγή ενός γονιδίου, η οποία στο γενικό πληθυσμό συναντάται σε ποσοστό μόνο 9%.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 117 ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, που ήταν ή είχαν υπάρξει καπνιστές, 117 καπνιστές χωρίς προβλήματα υγείας και 123 άτομα (σαν ομάδα ελέγχου) από το γενικό πληθυσμό.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μία συγκεκριμένη μορφή του γονιδίου το οποίο είναι υπεύθυνο για την παραγωγή της πρωτεΐνης Β, η οποία είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία των πνευμόνων, εντοπίστηκε στο 13% των υγιών καπνιστών και στο 9% του γενικού πληθυσμού.

Η συγκεκριμένη μορφή του γονιδίου εντοπίστηκε στο 17% των ασθενών με καρκίνου του πνεύμονα (όλων των τύπων), ενώ στους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα τύπου squamous (στα επιθηλιακά κύτταρα), μία κοινή μορφή καρκίνου του πνεύμονα που παρουσιάζουν οι καπνιστές, η συγκεκριμένη μορφή του γονιδίου εντοπίστηκε σε ποσοστό 25%.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη γενετική ιδιομορφία σχετίζεται με μηχανισμούς που μπορεί να αυξάνουν την "ευπάθεια" στον καρκίνο του πνεύμονα και κυρίως στο καρκίνωμα τύπου Squamous που αποτελεί και την πιο κοινή μορφή.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.