αμυγδαλιτιδα και πυρετος | θεραπεια αποστηματος δοντιου | κροταφικη αρτηριτιδα

Αγχωτικό γονίδιοΕίστε αγχώδεις και το παραμικρό πρόβλημα είναι ικανό να σας προκαλέσει στρες; Αν ναι, τότε είναι πολύ πιθανό να είστε φορέας μίας μορφής του γονιδίου SLC6A4, η οποία, σύμφωνα με τους ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας στην Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, σας κάνει ιδιαίτερα ευάλωτους σε στρεσογόνους καταστάσεις. Αν και είναι γνωστό ότι κληρονομικοί παράγοντες επηρεάζουν το ψυχολογικό προφίλ ενός ατόμου, είναι η πρώτη φορά που ένα γονίδιο συνδέεται άμεσα με την συναισθηματική συμπεριφορά. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό και από τις εμπειρίες του κάθε ανθρώπου.

Το γονίδιο SLC6A4 εμπλέκεται στον μηχανισμό έκκρισης της σερετονίνης σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου και ιδίως στον αμυγδαλοειδή πυρήνα, ένα από τα βασικά γάγγλια των εγκεφαλικών ημισφαιρίων.

Στην περιοχή αυτή γίνεται η επεξεργασία των ερεθισμάτων που σχετίζονται με επικίνδυνες καταστάσεις, κρίνεται η σημασία τους και καθορίζεται το είδος και η ένταση της απάντησης του εγκεφάλου.

Το SLC6A4 απαντάται σε δύο μορφές, μία μακρά και μία κοντή. Η δεύτερη αυτή μορφή φαίνεται ότι δεν ελέγχει το ίδιο αποτελεσματικά τον μηχανισμό ελέγχου των στρεσογόνων καταστάσεων, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να μην τις διαχειρίζεται αποτελεσματικά.

Ομως τα γονίδια ενός ανθρώπου αν και επηρεάζουν ως ένα βαθμό τη συμπεριφορά του δεν την καθορίζουν. Το περιβάλλον, οι εμπειρίες, η εκπαίδευση και πολλοί άλλοι παράγοντες παίζουν καθοριστικό ρόλο, γι' αυτό αν είστε υπερβολικά αγχώδεις μην κατηγορείτε αποκλειστικά τα γονίδια σας.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.