Αγχωτικό γονίδιο

Αγχωτικό γονίδιοΕίστε αγχώδεις και το παραμικρό πρόβλημα είναι ικανό να σας προκαλέσει στρες; Αν ναι, τότε είναι πολύ πιθανό να είστε φορέας μίας μορφής του γονιδίου SLC6A4, η οποία, σύμφωνα με τους ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας στην Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, σας κάνει ιδιαίτερα ευάλωτους σε στρεσογόνους καταστάσεις. Αν και είναι γνωστό ότι κληρονομικοί παράγοντες επηρεάζουν το ψυχολογικό προφίλ ενός ατόμου, είναι η πρώτη φορά που ένα γονίδιο συνδέεται άμεσα με την συναισθηματική συμπεριφορά. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό και από τις εμπειρίες του κάθε ανθρώπου.

Το γονίδιο SLC6A4 εμπλέκεται στον μηχανισμό έκκρισης της σερετονίνης σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου και ιδίως στον αμυγδαλοειδή πυρήνα, ένα από τα βασικά γάγγλια των εγκεφαλικών ημισφαιρίων.

Στην περιοχή αυτή γίνεται η επεξεργασία των ερεθισμάτων που σχετίζονται με επικίνδυνες καταστάσεις, κρίνεται η σημασία τους και καθορίζεται το είδος και η ένταση της απάντησης του εγκεφάλου.

Το SLC6A4 απαντάται σε δύο μορφές, μία μακρά και μία κοντή. Η δεύτερη αυτή μορφή φαίνεται ότι δεν ελέγχει το ίδιο αποτελεσματικά τον μηχανισμό ελέγχου των στρεσογόνων καταστάσεων, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να μην τις διαχειρίζεται αποτελεσματικά.

Ομως τα γονίδια ενός ανθρώπου αν και επηρεάζουν ως ένα βαθμό τη συμπεριφορά του δεν την καθορίζουν. Το περιβάλλον, οι εμπειρίες, η εκπαίδευση και πολλοί άλλοι παράγοντες παίζουν καθοριστικό ρόλο, γι’ αυτό αν είστε υπερβολικά αγχώδεις μην κατηγορείτε αποκλειστικά τα γονίδια σας.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση