εξανθημα ιλαρας | καρδιακη καμψη | θερμοκρασια σωματος | πολυποδας εντερου επεμβαση | andriki stirotita

Αυξημένοι οι κίνδυνοι της υπέρτασης στους αδύνατουςΗ υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας σημαντικός παράγοντας, που συντελεί στην αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης καρδιακών νόσων και εγκεφαλικών επεισοδίων. Οι αρνητικές επιπτώσεις της κατάστασης αυτής φαίνεται να είναι πολύ μεγαλύτερη για τα αδύνατα άτομα από ότι για τα υπέρβαρα και μία νέα έρευνα διευκρινίζει τους λόγους. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, η οποία έλαβε χώρα σε 200 περίπου άτομα με φυσιολογική ή υψηλή αρτηριακή πίεση, οι ερευνητές ανακάλυψαν μία ευδιάκριτη ορμονολογική διαφορά ανάμεσα στους υπέρβαρους και στους αδύνατους, που έπασχαν από υπέρταση. Επικεφαλής της ομάδος έρευνας ήταν ο Δρ. Michael A. Weber του Πανεπιστημίου της New York Downstate Medical Center.

Οι ερευνητές εξέτεσαν τις αντιδράσεις, που έχουν οι υπέρβαροι και οι αδύνατοι άνθρωποι, με ή χωρίς υπέρταση, απέναντι σε ορισμένες εξετάσεις και ανακάλυψαν ότι οι υπέρβαροι με υψηλή αρτηριακή πίεση είχαν μειωμένη αντίδραση σε καταστάσεις άγχους από την αντίστοιχη αντίδραση που επέδειξαν οι αδύνατοι. Γενικά, όπως αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης στο τεύχος του Ιανουαρίου της Journal of the American College of Cardiology, τα ευρήματα της μελέτης αναδεικνύουν με έμφαση ότι οι υπέρβαροι υπερτασικοί και οι αδύνατοι υπερτασικοί αποτελούν δύο ξεχωριστές και διαφορετικές καταστάσεις.

Η ομάδα έδειξε ότι κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, οι πιο αδύνατοι, σε σύγκριση με τους υπέρβαρους, παρουσιάζαν μεγαλύτερη αύξηση των επιπέδων μίας ορμόνης του συμπαθητικού συστήματος, της νορεπινεφρίνης, μιας oρμόνης υπεύθυνης για το άγχος καθώς και ενός ενζύμου, υπεύθυνου για την απελευθέρωση της αγγειοτενσίνης, παραγόντων που επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση. Η παχυσαρκία, όπως υποθέτουν οι ερευνητές, μπορεί με κάποιο τρόπο να αναστέλει την ορμονολογική ανταπόκριση του σώματος στο σωματικό άγχος, γεγονός που εξηγεί και γιατί η θεραπεία με διουρητικά φάρμακα δεν είναι το ίδιο αποτελεσματική στους αδύνατους ανθρώπους με υπέρταση. Τα διουρητικά αυξάνουν την απέκκριση ούρων, διεγείροντας μία φυσιολογική διαδικασία, που σχετίζεται με το μετατρεπτικό ένζυμο της ρενίνης-αγγειοτενσίνης και την ορμόνη νορεπινεφρίνη. Τέλος οι ερευνητές προτείνουν ότι είναι σκόπιμο να μελετηθεί σε μελλοντικές έρευνες το ενδεχόμενο ορισμένα καρδιακά φάρμακα, όπως οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου, να έχουν καλύτερα αποτελέσματα για τους αδύνατους ασθενείς που πάσχουν από αρτηριακή υπέρταση.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.