Οι κεφαλιές στο ποδόσφαιρο μπορεί να είναι επικίνδυνες

Tα τελευταία χρόνια διατυπώνονται όλο και μεγαλύτερες ανησυχίες για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν κακώσεις στο κεφάλι κατά τη διάρκεια των αθλητικών δραστηριοτήτων. Δεν είναι τυχαίο. Περισότερες από 250.000 περιστατικά κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων συμβαίνουν ετησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων.

Η μελέτη έχει στραφεί στους ποδοφαιριστές και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η κεφαλιά (heading) με τις βαριές δερμάτινες μπάλες που χρησιμοποιουνται στο ποδόσφαιρο (soccer). Οι περισσότερες μελέτες μέχρι τώρα αξιολογούν την ικανότητα απάντησης σε νοητικές δοκιμασίες καθώς και τη μνήμη των εξεταζομένων ύστερα από τέτοιες κεφαλιές. Παρόμοιες μελέτες που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια αναδεικνύουν ευρήματα, που μπορεί να είναι ανυσυχητικά.

Μια πρόσφατη μελέτη στις ΗΠΑ από το Yeshiva University που δημοσιεύεται στο περιοδικό Radiology δεν περιορίζεται σε νοητικές δοκιμασίες και δοκιμασίες μνήμης, αλλά μελετά τον εγκέφαλο των εξεταζομένων με μαγνητική τομογραφία. Φαίνεται οτι ανιχνεύονται βλάβες κυρίως στη λευκή ουσία του εγκεφάλου, που θυμίζουν μετατραυματικές βλάβες ως αποτέλεσμα κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης.

Ο καθηγητής Michael Lipton δηλώνει σχετικά: “Μελετήσαμε τη σχέση μεταξύ της κεφαλιάς και βλαβών στον εγκέφαλο που αφορούν τις γνωστικές λειτουργίες (σκέψης και της μνήμη). Βρήκαμε σε αρκετές περιπτώσεις μικροσκοπικές δομικές ανωμαλίες στον εγκέφαλο”.

“Δεν μπορούμε να αποφανθούμε 100% οτι οι κεφαλιές αποτελούν το αίτιο που προκάλεσε αυτές τις αλλοιώσεις, ωστόσο βρέθηκε σημαντική συσχέτιση. Θα χρειασθεί διαχρονική μελέτη προκειμένου να αποδειχθεί αιτιολογική συνάφεια”.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε online απο το περιοδικό Radiology και αποκτά ιδιαίτερη σημασία αν σκεφθεί κανείς πόσο δημοφιλές είναι το ποδόσφαιρο σε εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Δείτε το σχετικό video από το Reuters

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση